Aromatyczna
Trawa cytrynowa -
sadzonki Cymbopogon
citratus
Trawa uprawiana w naszym
klimacie jako jednoroczna lub wieloletnia wymagająca
w czasie zimy ochrony przed mrozem. Tworzy grube
kłącze, z którego wyrasta pióropusz cienkich liści długości do 1 m.
Jej kłacza i liście zawierają olejki cytral i mircen,
które nadają jej oryginalny, przyjemny, cytrynowy
smak i aromat.
Trawa cytrynowa to zioło, o
podłużnych liściach, wyglądem przypominających trawę.
Najbardziej aromatyczną częścią jest bulwa, którą należy rozgnieść, aby
wydobyć całą głębię smaku i
zapachu. Trawa
cytrynowa jest bardzo popularna w kuchni południowoazjatyckiej, zwłaszcza tajskiej, a także na
Karaibach. Ma
niezwykły smak i aromat, przypominający cytrynę, ale bez jej kwaskowatości, za
to z nutą imbiru. Świeżą trawą cytrynową wzbogaca się smak zup, curry, sałatek,
marynat oraz aromatyzuje napoje, likiery i desery. Suszoną można dodać do
herbaty. Często używa się jej w postaci
sproszkowanej.
Zastosowanie: Trawa cytrynowa nadaje potrawom
charakterystyczny lekko cytrynowy smak. Najczęściej stosujemy ją przyrządzając
specjały z kuchni orientalnej lub śródziemnomorskiej.
Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, ryb, drobiu, marynat z warzyw,
dressingów do sałatek, dżemów, napojów i sorbetów, sosów, a także do
herbaty.
Właściwości: Nalewka i
napar z trawy cytrynowej działają przeciwdepresyjnie, usprawniają procesy
kojarzenia, zapamiętywania i postrzegania, znoszą nerwice wegetatywne. pobudzają
wydzielanie soków trawiennych, krążenie krwi i rozgrzewają ciało. Mają silne
właściwości bakteriobójcze. Trawa cytrynowa zastosowana na skórę zmniejsza
wydzielanie łoju, odświeża, znosi zapach potu. Nalewka z tego typu trawy jest
dobra w leczeniu opryszczki. Preparaty wykorzystywane są w przypadku stanów
zapalnych gardła, jamy ustnej, krtani, oskrzeli i
zatok.
W naszej ofercie trawy ukorzenione
w 1,5-litrowych pojemnikach.
Przed zimą rośliny należy umieścić w szklarni, ogrodzie
zimowym lub innym widnym pomieszczeniu z dodatnią
temp.
ZAPRASZAMY
|