Adjika to najpopularniejszy sos na Kaukazie. Receptur przyrządzania tego sosu jest bardzo dużo, dlatego możemy sos ten spotkać w róznych kolorach, smakach i konsystencjach. W zależności od regionu Gruzji spotkamy się z róznymi smakami tego sosu. Oczywiście spór o pochodzenie tego sosu toczony jest między Gruzinami i Ormianami. My przyjumjemy, iż pochodzenie kaukaskie jest tutaj najwłaściwsze.
Z kuchni kukaskiej adjika została zaadoptowana do innych kuchni państw byłego ZSRR. Dlatego sos ten możemy kupić na Ukrainie, Biłorusi, Rosji, Litwie itp. Ich receptura i smak będzie się jednak róznić od pierwowzoru. Istotną rolę odgrywają w tym sosie przyprawy - w szczególności utsho suneli.
Sos możemy być stosowany do wszelkiego rodzaju mięs, marynat oraz jako dodatek np. do zup. Wszędzie tam gdzie szukamy aromatycznego i ostrego dodatku - sos ten znajdzie zastosowanie.
Skład: ostra czerwona papryka, pasta pomidorowa, czosnek, sól, cukier, kolendra, cebula, przyprawy.