Do zakupu otrzymujesz GRATIS:
- Pyszną naturalną przyprawę do potraw bez chemii
- Ulotka informacyjna dot. zakupionych suplementów,
- Kolorowy, bogato ilustrowany katalog ABC Produktów CaliVita (wersja elektroniczna na życzenie)
- Kuracja oczyszczająca (wydrukowana) z toksyn, pasożytów i grzybicy dla dorosłych i dzieci (na życzenie)
- Porady i konsultacje na życzenie :)
* otrzymujesz po 1 szt gratisów z naszych aukcji bez względu na ilość zakupów
*Otrzymujesz po 1 szt. wyszczególnionych gratisów bez względu na ilość
Arginine Plus
CaliVita International
Dlaczego Arginine Plus?
Polecana przede wszystkim dla sportowców: wyzwala hormon wzrostu, przyspiesza wzrost mięśni i ich regenerację
Przyczynia się do przyrostu tkanki mięśniowej kosztem redukcji tkanki tłuszczowej.
Zwiększa produkcję spermy. L- arginina wpływa na produkcję tlenku azotu, który korzystnie wpływa na potencję. Aminokwas L-arginina to prekursor tlenku azotu uważanego za neuroprzekaźnik w fizjologicznych procesach prowadzących do erekcji. Niedobór tlenu azotu może doprowadzić do zmniejszenia libido oraz trudności w osiągnięciu przyjemności seksualnej.
Przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej w organizmie, szczególnie w warstwie podskórnej. Bardzo ładnie wyrównuje niedoskonałości wyglądu skóry, związane z cellulitem.
Dzięki właściwościom odtruwającym, wpływa na zdrowy wygląd cery i skóry.
Wspomaga odtruwanie wątroby i jednocześnie ochrania jej komórki. Z tego względu jest szczególnie polecana osobom przyjmującym lekarstwa oraz spożywającym alkohol. Warto także o niej pamiętać podczas nadchodzącego sezonu „grillowego” – kiedy spożywamy więcej dań i napojów obciążających wątrobę.
Przyspiesza gojenie się ran.
Głośnym wydarzeniem w świecie medycznym było odkrycie, że arginina prowadzi do uwolnienia tlenku azotu – substancji o niezwykle korzystnym wpływie na naczynia krwionośne i może być wykorzystywana w wspomaganiu terapii np. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, ale także cukrzycy i niewydolności nerek. Badania, które doprowadziły do tego przełomowego odkrycia zostały docenione w 1998 r. Nagrodą Nobla w dziedzinie medycyny.
Sportowcy - zwiększenie wytrzymałości
W kręgach kulturystycznych z wielu właściwości argininy najbardziej znana jest ta, że ułatwia ona przyśpieszanie procesu nabierania mięśni i jednocześnie utraty tkanki tłuszczowej. Jest to po części efektem tego, że arginina może powodować podniesienie poziomu chormonu wzrostu (GH) w ustroju.
Hormon wzrostu, patrząc od strony fizjologii, jest najważniejszym hormonem w organizmie człowieka, ponieważ wywiera bardzo silny wpływ na proces wzrostu mięśni i utraty tkanki tłuszczowej. Wiele efektów treningu, ujawniających się w zwiększaniu masy mięśni i utracie tłuszczu jest wywoływanych właśnie przez hormon wzrostu.
Naukowcy odkryli, że gdy 22 ciężarowcom podawano po 2 gramy argininy i ornityny dziennie wraz z 600 miligramami wapnia i 1 gramem witaminy C, ludzie ci podczas trwającego 5 tygodni programu treningowego znacznie zwiększyli swoją siłę oraz ilość chudej masy ciała. Wyniki badań wskazują ponadto na to, że arginina przyjmowana wraz z węglowodanami może wspomagać rozpoczynanie procesu regeneracji. Podczas jednego badania, ćwiczącym podawano suplement węglowodanowy lub suplement węglowodanowo-argininowy po 1,2 i 3 godzinach od zakończenia treningu. Suplementy te zawierały 1 gram węglowodanów na każdy kilogram wagi ciała ćwiczącego lub mieszaninę 1 grama węglowodanów i 0,08 grama argininy na każdy kilogram wagi ciała ćwiczącego. Obserwowany wzrost glikogenu w mięśniach podczas czterogodzinnego procesu regeneracji po treningu był znacznie szybszy u tych sporowców, którym podawano mieszaninę węglowodanowo-argininową. Badacze przypisali takie wyniki zdolności argininy do powiększania biodostępności glukozy, dzięki czemu większe jej ilości zostają przekształcone w glikogen i zmagazynowane w mięśniach.
Odbudowa tkanek
Arginina działa zapobiegawczo i powstrzymuje organizm przed rozkładaniem tkanek mięśniowych w przypadku doznania urazu. Podczas jednego z eksperymentów pacjentom po operacjach podawano codziennie 15 gram argininy. W wyniku tego ich organizmy straciły aż 60% mniej tkanek białkowych w porównaniu do strat zanotowanych u ludzi, którym podawano placebo. Oczywiście, aby sformułować silne twierdzenie, należy przeprowadzić na tym polu jeszcze wiele badań i na razie nie powinniście biegać po argininę za każdym razem, gdy doznacie urazu, no –chyba że taka kurację zaleci wam lekarz.
Ochrona przeciw wolnym rodnikom
Arginina stymuluje pracę, gruczołu grasicy, która wraz z postępującym starzeniem organizmu-kurczy się. Grasica znajdująca się tuż za mostkiem, produkuje komórki odpornościowe. W związku z tym, że arginina wykazuje właściwości pobudzające, lekarze zaczynają zalecać ją jako suplement pacjentom cierpiącym na zaburzenia pracy systemu odpornościowego.
Grupa naukowców brazylijskich najpierw prześledziła wyniki badań nad argininą, które ukazały się w prasie na świecie, a następnie opublikowała własne wyniki badań w 1999 roku. W swoim raporcie naukowcy ci stwierdzili, że suplementacja argininą dodatnio wpływa na nowotwory pacjentów wywoływało to zmniejszanie gruczołów nowotworowych a także ilość wytwarzanych przez nie potencjalnych substancji kancerogennych.
Wykazano także, że arginina, wraz z witaminą C, E oraz beta karotenem ma działanie przeciw utleniające. Antyutleniacze zatrzymują wytwarzanie oraz łagodzą wpływ na organizm wolnych rodników. Z punktu widzenia chemika, wolne rodniki są niestabilnymi cząsteczkami, które przebijają się przez błony komórkowe i w ten sposób wystawiają je na działanie bakterii, wirusów oraz innych wywołujących choroby czynników, które nigdy nie mogłyby tak łatwo wniknąć do ich wnętrza, a które wyrządzają w ten sposób szkody trudne do naprawienia. Uszkodzenia powodowane przez wpływ wolnych rodników mają swoje implikacje w wielu chorobach.
Reguluje ciśnienie krwi
Nadciśnienie tętnicze krwi, znane pod przydomkiem „cichy zabójca”, jest przyczyną śmierci wielu tysięcy osób rocznie i dotyka miliony ludzi, z których połowa nie wie o swoim problemie. Nadciśnienie jest bardzo poważnym schorzeniem, ponieważ jest bezpośrednią przyczyną wielu zawałów i udarów serca. W każdym wypadku, gdy ciśnienie krwi danego człowieka przekracza 140/90, takiego kogoś powinno się ostrzec i poddać szczególnej kontroli.
W ubiegłym roku w prasie medycznej włoskiej opublikowano wyniki niewielkiego studium, podczas którego wykazano, że spożywanie diety bogatej w argininę powodowało znaczące obniżenie ciśnienia krwi. (uwaga jeśli ktoś z czytelników cierpi na podobny problem, zanim zaczniecie stosować suplementację argininą, dobrze byłoby skonsultować to z waszym lekarzem)
UWAGA!
• Nie zaleca się przyjmowania preparatu przez osoby z cukrzycą, gdyż wpływa on na wydzielanie insuliny.
• L-argininy nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby cierpiące na schizofrenię i opryszczkę.