Dlaczego Arginine Plus?
Polecana przede wszystkim dla sportowców: wyzwala hormon wzrostu, przyspiesza wzrost mięśni i ich regenerację
Przyczynia się do przyrostu tkanki mięśniowej kosztem redukcji tkanki tłuszczowej.
Zwiększa produkcję spermy. L- arginina wpływa na produkcję tlenku azotu, który korzystnie wpływa na potencję. Aminokwas L-arginina to prekursor tlenku azotu uważanego za neuroprzekaźnik w fizjologicznych procesach prowadzących do erekcji. Niedobór tlenu azotu może doprowadzić do zmniejszenia libido oraz trudności w osiągnięciu przyjemności seksualnej.
Przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej w organizmie, szczególnie w warstwie podskórnej. Bardzo ładnie wyrównuje niedoskonałości wyglądu skóry, związane z cellulitem.
Dzięki właściwościom odtruwającym, wpływa na zdrowy wygląd cery i skóry.
Wspomaga odtruwanie wątroby i jednocześnie ochrania jej komórki. Z tego względu jest szczególnie polecana osobom przyjmującym lekarstwa oraz spożywającym alkohol. Warto także o niej pamiętać podczas nadchodzącego sezonu „grillowego” – kiedy spożywamy więcej dań i napojów obciążających wątrobę.
Przyspiesza gojenie się ran.
Głośnym wydarzeniem w świecie medycznym było odkrycie, że arginina prowadzi do uwolnienia tlenku azotu – substancji o niezwykle korzystnym wpływie na naczynia krwionośne i może być wykorzystywana w wspomaganiu terapii np. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, ale także cukrzycy i niewydolności nerek. Badania, które doprowadziły do tego przełomowego odkrycia zostały docenione w 1998 r. Nagrodą Nobla w dziedzinie medycyny.
Sportowcy - zwiększenie wytrzymałości
W kręgach kulturystycznych z wielu właściwości argininy najbardziej znana jest ta, że ułatwia ona przyśpieszanie procesu nabierania mięśni i jednocześnie utraty tkanki tłuszczowej. Jest to po części efektem tego, że arginina może powodować podniesienie poziomu chormonu wzrostu (GH) w ustroju.
Hormon wzrostu, patrząc od strony fizjologii, jest najważniejszym hormonem w organizmie człowieka, ponieważ wywiera bardzo silny wpływ na proces wzrostu mięśni i utraty tkanki tłuszczowej. Wiele efektów treningu, ujawniających się w zwiększaniu masy mięśni i utracie tłuszczu jest wywoływanych właśnie przez hormon wzrostu.
Naukowcy odkryli, że gdy 22 ciężarowcom podawano po 2 gramy argininy i ornityny dziennie wraz z 600 miligramami wapnia i 1 gramem witaminy C, ludzie ci podczas trwającego 5 tygodni programu treningowego znacznie zwiększyli swoją siłę oraz ilość chudej masy ciała. Wyniki badań wskazują ponadto na to, że arginina przyjmowana wraz z węglowodanami może wspomagać rozpoczynanie procesu regeneracji. Podczas jednego badania, ćwiczącym podawano suplement węglowodanowy lub suplement węglowodanowo-argininowy po 1,2 i 3 godzinach od zakończenia treningu. Suplementy te zawierały 1 gram węglowodanów na każdy kilogram wagi ciała ćwiczącego lub mieszaninę 1 grama węglowodanów i 0,08 grama argininy na każdy kilogram wagi ciała ćwiczącego. Obserwowany wzrost glikogenu w mięśniach podczas czterogodzinnego procesu regeneracji po treningu był znacznie szybszy u tych sporowców, którym podawano mieszaninę węglowodanowo-argininową. Badacze przypisali takie wyniki zdolności argininy do powiększania biodostępności glukozy, dzięki czemu większe jej ilości zostają przekształcone w glikogen i zmagazynowane w mięśniach.
Odbudowa tkanekArginina działa zapobiegawczo i powstrzymuje organizm przed rozkładaniem tkanek mięśniowych w przypadku doznania urazu. Podczas jednego z eksperymentów pacjentom po operacjach podawano codziennie 15 gram argininy. W wyniku tego ich organizmy straciły aż 60% mniej tkanek białkowych w porównaniu do strat zanotowanych u ludzi, którym podawano placebo. Oczywiście, aby sformułować silne twierdzenie, należy przeprowadzić na tym polu jeszcze wiele badań i na razie nie powinniście biegać po argininę za każdym razem, gdy doznacie urazu, no –chyba że taka kurację zaleci wam lekarz.
Ochrona przeciw wolnym rodnikomArginina stymuluje pracę, gruczołu grasicy, która wraz z postępującym starzeniem organizmu-kurczy się. Grasica znajdująca się tuż za mostkiem, produkuje komórki odpornościowe. W związku z tym, że arginina wykazuje właściwości pobudzające, lekarze zaczynają zalecać ją jako suplement pacjentom cierpiącym na zaburzenia pracy systemu odpornościowego.
Grupa naukowców brazylijskich najpierw prześledziła wyniki badań nad argininą, które ukazały się w prasie na świecie, a następnie opublikowała własne wyniki badań w 1999 roku. W swoim raporcie naukowcy ci stwierdzili, że suplementacja argininą dodatnio wpływa na nowotwory pacjentów wywoływało to zmniejszanie gruczołów nowotworowych a także ilość wytwarzanych przez nie potencjalnych substancji kancerogennych.
Wykazano także, że arginina, wraz z witaminą C, E oraz beta karotenem ma działanie przeciw utleniające. Antyutleniacze zatrzymują wytwarzanie oraz łagodzą wpływ na organizm wolnych rodników. Z punktu widzenia chemika, wolne rodniki są niestabilnymi cząsteczkami, które przebijają się przez błony komórkowe i w ten sposób wystawiają je na działanie bakterii, wirusów oraz innych wywołujących choroby czynników, które nigdy nie mogłyby tak łatwo wniknąć do ich wnętrza, a które wyrządzają w ten sposób szkody trudne do naprawienia. Uszkodzenia powodowane przez wpływ wolnych rodników mają swoje implikacje w wielu chorobach.Reguluje ciśnienie krwiNadciśnienie tętnicze krwi, znane pod przydomkiem „cichy zabójca”, jest przyczyną śmierci wielu tysięcy osób rocznie i dotyka miliony ludzi, z których połowa nie wie o swoim problemie. Nadciśnienie jest bardzo poważnym schorzeniem, ponieważ jest bezpośrednią przyczyną wielu zawałów i udarów serca. W każdym wypadku, gdy ciśnienie krwi danego człowieka przekracza 140/90, takiego kogoś powinno się ostrzec i poddać szczególnej kontroli.
W ubiegłym roku w prasie medycznej włoskiej opublikowano wyniki niewielkiego studium, podczas którego wykazano, że spożywanie diety bogatej w argininę powodowało znaczące obniżenie ciśnienia krwi. (uwaga jeśli ktoś z czytelników cierpi na podobny problem, zanim zaczniecie stosować suplementację argininą, dobrze byłoby skonsultować to z waszym lekarzem)
UWAGA!
• Nie zaleca się przyjmowania preparatu przez osoby z cukrzycą, gdyż wpływa on na wydzielanie insuliny.
• L-argininy nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby cierpiące na schizofrenię i opryszczkę.