ARBUZ
Kawon, arbuz;
Citrullus lanatus
Rodzina dyniowatych-Cucurbitaceae. Pochodzenie - Afryka.
Owoce jadalne, słodki, ciemnoczerwony, pomarańczowy, żółty lub biały miąższ. Tzw. skóra składa się z dwóch warstw. Jest mocna i twarda, ciemnozielona, w tym nakrapiana promieniście. Rozległy i płytki system korzeni.
Głównie do gaszenia pragnienia, także do pielęgnacji kosmetycznych. Zawiera aż 92 proc. wody; także kwas jabłkowy i cytrynowy. Mało witamin. Niewiele pierwiastków. Wartość energetyczną - 10 kalorii w 100 g.
Uprawa: roślina światłolubna, ciepłolubna i potrzebująca bardzo dużo wody. Optymalna temperatura powietrza od 21 do 29 st. C, minimalna 18, maksymalna 35 st.
Stanowisko: dobrze rośnie na glebach o pH 5,5-6,0, próchniczych, bogatych w składniki pokarmowe i na glebach wcześniej niezajętych pod uprawę. W Polsce uprawiany głównie w szklarniach i tunelach foliowych.
Największym producentem Chiny i Turcja; w Europie uprawa głównie w części południowej.
Odmiana: Bingo
śr. wczesny, 8-12 kg
Roślina wybitnie ciepłolubna. Wymaga silnego nawożenia.
Odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Owoc duży, owalny, 8-12 kg. Miąższ słodki, soczysty i bardzo aromatyczny.
Najlepiej udaje się w uprawie pod osłonami. Wymaga gleby przepuszczalnej, dobrze nagrzewającej się, zasobnej w wilgoć.
Do uprawy w inspektach nasiona wysiewa się w lutym do połowy marca w pomieszczeniu o temp. 22-24 C. Rozsadę do gruntu wysadza się w końcu maja lub na początku czerwca. Plon z 1 ha 80 - 120t.
Liczba nasion: 10-20 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,5 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada II - 1dekada III
Termin sadzenia: 3 dekada V - 1 dekada VI
Rozstawa: 100x100 cm
Wegetacja: 130-150 dni
Termin zbioru: 3 dekada VII - 1 dekadaVIII
Gramatura: 1 g