Arabika Brasilia Santos pochodzi z brazylijskiego regionu Sao Paulo. Swoją nazwę zawdzięcza portowi, z którego ta odmiana kawy jest przewożona statkami do Europy. Smak tego gatunku kawy po wypaleniu jest delikatny i lekko miodowy. Jest to doskonała kawa charakteryzująca się niską kwasowością. Kawa zielona są to ziarna kawowca nie różniące się niczym od swoich czarnych odpowiedników. Jest to nic innego jak ziarna wprowadzone do dystrybucji przed finalnym procesem palenia. Kawa zielona doskonale wspomaga proces odchudzania. Jest to w stu procentach środek naturalny pozwalający pozbyć się toksyn z organizmu. Dzieje się tak, dzięki zawartości kwasu chlorogenowego, który całkowicie zanika w procesie palenia. Kwas ten skutecznie zmniejsza wchłanianie cukrów, dzięki czemu organizm zmuszony jest niejako do czerpania z zapasów zgromadzonych już w organizmie. Główną zaletą kawy zielonej jest to, iż działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Jej smak jest kwaskowaty i cierpki przez co, nie każdy decyduje się na wypicie jej w takiej postaci, dlatego spokojnie można ją palić samodzielnie w warunkach domowych, dzięki czemu zawsze możemy mieć świeżo palone ziarna pod ręką. Jak samodzielnie palić kawę ??? - rozgrzej rondel do ok 200 stopni Celsjusza, - wrzuć około 150 gram zielonych ziaren kawy i przykryj pokrywką cały czas poruszając rondlem, tak aby ziarna były w ciągłym ruchu, - po 5-7 minutach ziarna powinny wydawać odgłos pękania, w tym momencie należy regularnie sprawdzać kolor ziaren, - kiedy ziarna osiągną docelową barwę, należy umieścić je w metalowym naczyniu i przesypywać z jednego naczynia do drugiego tak aby proces palenia kawy się zakończył, co oznacza że musimy wystudzić ziarna jak najszybciej.
|