Urządzenie przystosowane jest do filtrowania metodą grawitacyjną (swobodnego przepływu) lub mechaniczną po podłączeniu niewielkiej pompki do balonu. W komplecie znajduje się filtr, wkład filtrujący, rurka do spuszczania oraz zestaw haczyków do zawieszenia filtra na poj. fermentacyjnym, wiadrze lub garnku.
Instrukcja:
- Nawilżamy wkład filtracyjny i umieszczamy go w filtrze meszkiem do góry – w kierunku napływającego płynu
- Całość skręcamy śrubami. Do pierwszej filtracji polecamy filtr 2000 lub 1000 o większej przepustowości.
- Dociskamy obie części filtra.
- Filtr umieszczamy na szyjce balonu fermentacyjnego lub po rozwieszeniu drucików na wiadrze lub pojemniku fermentacyjnym.
- Zasysamy wino rurką i zaciskamy czarny zacisk. Nakładamy końcówkę rurki na górną część aparatu filtracyjnego i odblokowujemy zacisk. Odpowietrzamy filtr małym czarnym zaworkiem znajdującym się w górnej pokrywie a następnie wciskamy czarny zaworek żeby nie wyciekało wino. Teraz rozpoczyna się proces filtracji na zasadzie grawitacji.
UWAGI:
- wino powinno być dobrze sklarowane klarowinem lub klarmedelem;
- filtr musi być dobrze dokręcony żeby szczelnie przylegał do górnej części;
- jeden wkład filtrujący 2000 lub 1000 wystarcza na przefiltrowanie około 23l wina dobrze sklarowanego;
- im wyższa różnica wysokości tym lepiej i szybciej następuje filtracja (23l ok. 10-15h).
Opisy dostęnych wkładów filtrujących:
Wkład „100" bardzo dokładny, przeznaczony do filtracji win. Przy filtracji wina wkład „100" powinien być stosowany do win wstępnie sklarowanych jako filtr ostateczny. Wino gotowe do butelkowania.
Wkład „500" średnio dokładny, przeznaczony do filtracji win. Przy filtracji wina wkład „500" powinien być stosowany do win wstępnie sklarowanych.
Wkład „1000" średnio szybki, przeznaczony do wstępnej filtracji wina lub do filtracji nastawów cukrowych przed destylacją. Przy filtracji wina wkład „1000" powinien być stosowany do win jako filtr wstępny, przed filtracją główną. Kolejną filtrację można dokonać wkładem „100".
Wkład „2000" przeznaczony do filtracji piwa lub wstępnej filtracji wina. Przy filtracji piwa, wkład przepuszcza niewielkie ilości drobin drożdży niezbędnych do powtórnej fermentacji piwa w butelkach. Przy filtracji wina wkład „2000" powinien być stosowany do win problematycznych jako filtr wstępny, przed filtracją główną. Kolejną filtrację można dokonać wkładem „100".
Każdy filtr sprzedawany jest w dwupaku (2 sztuki wkładów). Przed pierwszym użyciem wkłady należy zanurzyć w czystej wodzie i namoczyć, przez około 5min.
|