Aparat destylacyjny -odstojnik, deflegmator, szlif + DROŻDŻE GORZELNICZE TURBO 48H
SPECYFIKACJA APARAT DESTYLACYJNY:
- Aparat destylacyjny z deflegmatorem i odstojnikiem dodatkowo zawiera jeszcze odstojnik, tzn. banieczkę, do której spływają „ ciężkie” frakcje o większej temperaturze wrzenia, które uległy skropleniu w deflegmatorze. Ma to uchronić przed ponownym zawróceniem tych „ złych „ skroplin do kolby destylacyjnej.
- Dopasowany do:
kolby o pojemności 10L
kolby o pojemności 6L
- Użytkowanie:
- Kolbę wypełnia się płynem max do 3/4 jej objętości. Pamiętać należy o dodaniu do kolby również kilka kawałków (średnica drobin powinna wynosić 1-5 mm.) potłuczonej porcelany, kaolinu lub fajansu w celu zmniejszenia możliwości przegrzania się cieczy. Spowoduje to równomierne wrzenie płynu.
- Szlif łączący kolbę z destylatorem należy każdorazowo dokładnie oczyścić i posmarować smarem silikonowym.
- Do aparatu należy podłączyć wężyki, doprowadzający i odprowadzający wodę chłodzącą. Należy tak dokonać podłączenia, aby woda płynęła z dołu do góry (w przeciwprądzie do destylatu).
- Przed rozpoczęciem podgrzewania należy dokładnie osuszyć powierzchnię zewnętrzną kolby. Do podgrzewania kolby nie wolno używać otwartego ognia. Kolbę najlepiej umieścić na elektrycznej płycie grzewczej lub w garnku z gorącą wodą tworząc tzw. łaźnię wodną. Kolbę ogrzewamy umiarkowanie, aby zapewnić spokojne i równomierne wrzenie płynu, bez pienienia się. Destylat należy zbierać do naczynia ustawionego przy wylocie aparatu destylacyjnego. Destylat powinien spływać kroplami lub niewielkim strumieniem. Gdy zaobserwujemy, że w aparacie destylacyjnym nie gromadzą się już skropliny, a częstotliwość spływania kropli wyraźnie spada, proces destylacji możemy uznać za zakończony.
UWAGA: Do demontażu urządzenia przystępujemy dopiero po jego ostygnięciu.
- WYMIARY:
Szerokość produktu: 19cm
Głębokość produktu: 6cm
Wysokość produktu: 50cm
SPECYFIKACJA Drożdże gorzelnicze - TURBO
- Drożdże gorzelnicze do szybkiej i czystej fermentacji. Mogą byc używane nie tylko do nastawów cukrowych ale i do zacierów z kukurydzy, jęczmienia, żyta, pszenicy, ziemniaków i melasy. Umożliwiają uzyskanie nawet 19 - 20% alkoholu w ciągu 4- 7 dni
- Instrukcja na 25 litrów:
(1) W naczyniu rozpuścić 6-8kg cukru w 8 litrach przegotowanej, gorącej wody, całość dokładnie wymieszać.
(2) Po wystudzeniu płyn przelać do balonu bądź pojemnika fermentacyjnego, uzupełnić wodą o temp. pokojowej do 25 litrów.
(3) Dodać drożdże Turbo, dokładnie wymieszać w ciągu 1 min.
(4) Po zamontowaniu rurki fermentacyjnej całość pozostawić do fermentacji w temp. 20-30°C na 2-7 dni.
- W temp. 30oC, przy nastawie z 6kg cukru otrzymuje się 14% alkoholu po 2 dniach; z 7kg - 16% po 2-3 dniach; z 8kg - 18% po 4-5 dniach fermentacji.
- Zamiast cukru (sacharozy) polecamy użyć dekstrozę w ilości 9-9,6kg. Fermentacja przebiegnie szybciej i efektywniej.
Nawet 19-20% alkoholu można uzyskać w ciągu 4-7 dni.
- Opakowanie zawiera: aktywne drożdże , pożywkę dla drożdży (witaminy, makro- i mikroelementy).
- Przechowywać w suchym miejscu, w temp. pokojowej. Najlepiej użyć przed/nr partii na zgrzewie.
- Waga 135g
NA POZOSTAŁYCH AUKCJACH ZAKUPISZ KOLBĘ DO DESTYLACJI ORAZ INNE DROŻDŻE TURBO
Wyposażenie:
- Aparat destylacyjny + drożdże Turbo
- Faktura VAT lub paragon