|
Anyż gwiaździsty 20g
Anyż gwiazdkowaty smakuje tak samo cudownie jak wygląda. Anyż gwiaździsty inaczej nazywany anyżem gwiazdkowym, wywodzi się z południowo-wschodniej Azji. Ta egzotycznie wyglądająca przyprawa dodaje potrawom wspaniałego, lukrecjowego smaku.
Gwiazdki anyżu mają charakterystyczny, intensywny i słodkawy zapach. Stosowane są do każdego rodzaju mięs pieczonych, ryb i warzyw. Służą do aromatyzowania kompotów, likierów i syropów. Są dodatkiem do ciast, budyni i słodkich potraw z ryżu. Anyż można stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony.
Anyż w kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków. Nawet małe porcję anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Anyż ponadto dodawany jest do niektórych napojów np. ponczów, wódek, syropów, likierów. Najczęściej stosuje się go w kuchni azjatyckiej z nastawieniem na chińską.
Gwiazdki anyżu dodane w niewielkiej ilości do potrawy uszlachetniają i podnoszą jej smak. Gwiazdki anyżu są wspaniałym elementem dekoracyjnym do potraw mięsnych, rybnych czy deserów (choć niewielka część gwiazdek może być pokruszona).
Anyż działa wzmacniająco i rozkurczowo na przewód pokarmowy, łagodzi objawy reumatyzmu i kaszel. Pobudza apetyt i reguluje trawienie.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Skład: Anyż gwiaździsty
Oferowane przez nas przyprawy pakowane są hermetycznie przez producenta w opakowania uniemożliwiające ich uszkodzenie w trakcie transportu. Sprzedawany przez nas towar jest pełnowartościowy i posiada zawsze odpowiednio długi termin przydatności. Każde opakowanie opatrzone jest etykietą zawierającą niezbędne informację: nazwę produktu, numer partii, datę ważności itd. Zdjęcia przypraw są autentyczne - przedstawiają produkt jaki Państwo otrzymają.
|