Anatomia ryb jest
podręcznikiem akademickim przeznaczonym dla wykładowców i studentów
uczelni rolniczych oraz uniwersytetów, w tym wydziałów biologii,
weterynarii i nauki o zwierzętach. Może być również cennym źródłem
wiedzy dla miłośników rybactwa i przyrody. Książka zawiera opisy
anatomiczne gatunków ryb występujących nie tylko w Polsce czy
Europie, ale również ryb egzotycznych spoza naszych szerokości
geograficznych. Każdy rozdział jest bogato ilustrowany
szczegółowymi schematami, rysunkami i zdjęciami mikroskopowymi.
Anatomia ryb
jest podręcznikiem akademickim przeznaczonym dla wykładowców i
studentów uczelni rolniczych i uniwersyteckich, wydziałów biologii,
weterynarii i nauki o zwierzętach. Może być również cennym źródłem
wiedzy dla miłośników rybactwa i przyrody. Podręcznik podzielono na
15 rozdziałów zakończonych spisem cytowanej literatury,
polsko-łacińskim słowniczkiem nazw taksonów oraz skorowidzem. Treść
każdego rozdziału wzbogacono rysunkami i (lub) fotografiami
wykonanymi za pomocą mikroskopu świetlnego oraz, tam gdzie to było
konieczne, mikroskopu elektronowego.
Spis treści
1. Wprowadzenie
2. Zarys systematyki ryb
2.1. Ryby jako gatunki zamieszkujące środowisko wodne
2.2. Pochodzenie i przynależność ryb do typu strunowców i podtypu
czaszkowców
2.3. Cechy wyróżniające ryby od innych strunowców
2.4. Systemy klasyfikacji i systematyka ryb
2.5. Krótki opis przedstawicieli najbardziej charakterystycznych
gatunków ryb wymarłych i współcześnie żyjących
3. Kształty ciała ryb, sposoby pływania
3. 1. Optymalne parametry kształtów ciała
3. 2. Podział ciała ryb na rejony anatomiczne
3. 3. Płaszczyzny przekroju ciał
3. 4. Rozmieszczenie głównych narządów zewnętrznych
3. 5. Rozmieszczenie głównych narządów wewnętrznych
4. Rozród
4.1. Strategie rozmnażania
4.2. Dymorfizm płciowy
4. 3. Komórki płciowe, jaja i plemniki
4. 4. Rozwój i przeobrażenie
4. 5. Rozród ryb żyworodnych
5. Mięśnie
5.1. Mięśnie gładkie
5.2. Mięsień sercowy
5.3. Mięśnie szkieletowe
5.4. Mechanizm skurczu włókien mięśni poprzecznie prążkowanych
5.5. Miomerowa struktura mięśni szkieletowych
5.6. Podstawowe składniki mięśni, typy włókien mięśniowych
5.7. Mięśnie główne tułowia
5.8. Mięśnie płetw
5.9. Mięśnie głowy i aparatu szczękowo-żuchwowego
5.10. Narządy elektryczne
6. Szkielet
6. 1. Szkielet osiowy
6. 2. Czaszka
6. 3. Szkielet płetw
7. Układ nerwowy
7. 1. Powstawanie układu nerwowego w rozwoju zarodka
7. 2. Składniki komórkowe układu nerwowego
7. 3. Mózg i rdzeń kręgowy
7. 4. Nerwy obwodowe
7. 5. Nerwy czaszkowe
7. 6. Układ autonomiczny (współczulny)
7. 7. Struktura układu nerwowego niektórych przedstawicieli
bezczaszkowców i wybranych gromad ryb
7. 8. Opony mózgowo-rdzeniowe
8. Narządy zmysłów
8. 1. Wolne zakończenia nerwowe
8. 2. Zmysł smaku
8. 3. Narząd węchu
8. 4. Narząd linii
nabocznej
8. 5. Elektroreceptory
8. 6. Narządy słuchu i równowagi
8. 7. Aparat Webera
8. 8. Narząd wzroku
9. Jama ciała i jej narządy
9. 1. Wielkość i organizacja jamy ciała, komora brzuszna
9. 2. Komora serca
10. Układ trawienny i pęcherz pławny
10. 1. Budowa ogólna
10. 2. Przewód pokarmowy
10. 3. Pęcherz pławny
10.4. Gruczoły zaścienne przewodu pokarmowego
11. Układ oddechowy
11. 1. Skrzela - główny narząd wymiany gazowej
11. 2. Inne narządy oddechowe
12. Układ krążenia tętniczo - żylny
12. 1. Serce
12. 2. Histologiczna struktura naczyń krwionośnych
12. 3. Główne naczynia krwionośne
12. 4. Krążenie wrotne
12. 5. Krążenie głowowe
12. 6. Naczynia włosowate
12. 7. Główne narządy krwiotwórcze
12. 8. Krew
13. Układ limfatyczny (chłonny)
14. Pokrycie ciała
14.1. Naskórek
14.2. Wytwory naskórka
14. 3. Skóra
15. Układ moczowo – płciowy
15. 1. Układ moczowy
15. 2. Układ rozrodczy
16. Gruczoły dokrewne
16. 1. Przysadka mózgowa
16. 2. Szyszynka
16. 3. Przysadka rdzeniowa
16. 4. Tarczyca
16. 5. Ciałka pozaskrzelowe
16. 6. Ciałka Staniusa
16. 7. Grasica
16. 8. Nadnercze
16. 9. Trzustka wysypkowa
16. 10. Gonady