Opis: Anatomia ryb jest podręcznikiem akademickim przeznaczonym dla wykładowcówi studentów uczelni rolniczych oraz uniwersytetów, w tym wydziałów biologii, weterynariii nauki o zwierzętach. Może być również cennym źródłem wiedzy dla miłośnikówrybactwa i przyrody. Książka zawiera opisy anatomiczne gatunków ryb występującychnie tylko w Polsce czy Europie, ale również ryb egzotycznych spoza naszychszerokości geograficznych. Każdy rozdział jest bogato ilustrowany szczegółowymischematami, rysunkami i zdjęciami mikroskopowymi. Anatomiaryb jest podręcznikiemakademickim przeznaczonym dla wykładowców i studentów uczelni rolniczych iuniwersyteckich, wydziałów biologii, weterynarii i nauki o zwierzętach. Możebyć również cennym źródłem wiedzy dla miłośników rybactwa i przyrody.Podręcznik podzielono na 15 rozdziałów zakończonych spisem cytowanejliteratury, polsko-łacińskim słowniczkiem nazw taksonów oraz skorowidzem. Treśćkażdego rozdziału wzbogacono rysunkami i (lub) fotografiami wykonanymi zapomocą mikroskopu świetlnego oraz, tam gdzie to było konieczne, mikroskopuelektronowego. Spistreści 1.Wprowadzenie 2.Zarys systematyki ryb 2.1. Ryby jako gatunki zamieszkująceśrodowisko wodne 2.2. Pochodzenie i przynależność ryb dotypu strunowców i podtypu czaszkowców 2.3. Cechy wyróżniające ryby od innychstrunowców 2.4. Systemy klasyfikacji i systematyka ryb 2.5. Krótki opis przedstawicielinajbardziej charakterystycznych gatunków ryb wymarłych i współcześnie żyjących 3. Kształty ciała ryb, sposoby pływania 3. 1. Optymalneparametry kształtów ciała 3. 2. Podział ciałaryb na rejony anatomiczne 3. 3. Płaszczyznyprzekroju ciał 3. 4.Rozmieszczenie głównych narządów zewnętrznych 3. 5.Rozmieszczenie głównych narządów wewnętrznych 4. Rozród 4.1. Strategierozmnażania 4.2. Dymorfizmpłciowy 4. 3. Komórkipłciowe, jaja i plemniki 4. 4. Rozwój i przeobrażenie 4. 5. Rozród ryb żyworodnych 5.Mięśnie 5.1. Mięśnie gładkie 5.2. Mięsień sercowy 5.3. Mięśnie szkieletowe 5.4. Mechanizm skurczu włókien mięśnipoprzecznie prążkowanych 5.5. Miomerowa struktura mięśniszkieletowych 5.6. Podstawowe składniki mięśni, typywłókien mięśniowych 5.7. Mięśnie główne tułowia 5.8. Mięśnie płetw 5.9. Mięśnie głowy i aparatuszczękowo-żuchwowego 5.10. Narządy elektryczne 6. Szkielet 6.1. Szkielet osiowy 6.2. Czaszka 6.3. Szkielet płetw 7. Układ nerwowy 7. 1. Powstawanieukładu nerwowego w rozwoju zarodka 7. 2. Składnikikomórkowe układu nerwowego 7. 3. Mózg i rdzeńkręgowy 7. 4. Nerwyobwodowe 7. 5. Nerwyczaszkowe 7. 6. Układautonomiczny (współczulny) 7. 7. Strukturaukładu nerwowego niektórych przedstawicieli bezczaszkowców i wybranychgromad ryb 7. 8. Oponymózgowo-rdzeniowe 8. Narządy zmysłów 8.1. Wolne zakończenia nerwowe 8.2. Zmysł smaku 8.3. Narząd węchu 8. 4. Narząd linii nabocznej 8.5. Elektroreceptory 8. 6. Narządy słuchu i równowagi 8. 7. Aparat Webera 8. 8. Narząd wzroku 9.Jama ciała i jej narządy 9. 1. Wielkość i organizacja jamy ciała,komora brzuszna 9. 2. Komora serca 10.Układ trawienny i pęcherz pławny 10. 1. Budowa ogólna 10. 2. Przewód pokarmowy 10. 3. Pęcherz pławny 10.4. Gruczoły zaścienne przewodupokarmowego 11.Układ oddechowy 11. 1. Skrzela - główny narząd wymianygazowej 11. 2. Inne narządy oddechowe 12.Układ krążenia tętniczo - żylny 12. 1. Serce 12. 2. Histologiczna struktura naczyńkrwionośnych 12. 3. Główne naczynia krwionośne 12. 4. Krążenie wrotne 12. 5. Krążenie głowowe 12. 6. Naczynia włosowate 12. 7. Główne narządy krwiotwórcze 12. 8. Krew 13.Układ limfatyczny (chłonny) 14.Pokrycie ciała 14.1. Naskórek 14.2. Wytwory naskórka 14. 3. Skóra 15.Układ moczowo - płciowy 15. 1. Układ moczowy 15. 2. Układ rozrodczy 16.Gruczoły dokrewne 16. 1. Przysadka mózgowa 16. 2. Szyszynka 16. 3. Przysadka rdzeniowa 16. 4. Tarczyca 16. 5. Ciałka pozaskrzelowe 16. 6. Ciałka Staniusa 16. 7. Grasica 16. 8. Nadnercze 16. 9. Trzustka wysypkowa 16. 10. Gonady
|