Celem tej pracy jest zarówno przegląd metod umożliwiających obiektywną ocenę błędów, jak i wskazanie, gdzie należy upatrywać przyczyny ich powstawania. Przeznaczona jest ona dla najszerszego grona pracowników laboratoriów analitycznych, wobec czego bardziej niż na akuratność matematycznego dowodu poszczególnych wzorów położyłem nacisk na zrozumiałość wykładu. Wobec tego jednak, że książka jest pisana dla chemika--analityka, nie uważałem za konieczne umieszczenia w niej tego, co wszystkim jest od dawna znane, czyli jak należy poprawnie przeprowadzać poszczególne operacje analityczne. Jest przecież oczywiste, że bez prawidłowej i starannej pracy nie można osiągnąć pewnego wyniku.
Metody statystyczno-matematyczne, będące w coraz to powszechniejszym użytku, są wyjaśnione na poziomie nieco wyższym niż elementarny i uzupełnione niektórymi podstawowymi pojęciami teorii informacji. Starałem się przy tym ograniczyć do metod takich, które uznałem za naj-użyteczniejsze z uwagi na ich dogodność, prostotę i zwłaszcza stosowalność do szacowania na podstawie małej ilości wyników. Sporo uwagi poświęciłem problematyce oceny wyników analiz śladowych. W rozdziale o przyczynach powstawania błędów podałem kilka typowych przykładów ilustrujących, jak poszczególne operacje postępowania analitycznego mogą prowadzić do pojawiania się błędu w wyniku końcowym.
Autor