Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń SGGW

31-01-2014, 23:35
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 20 zł     
Użytkownik infoksiazka
numer aukcji: 3916573014
Miejscowość Bytom
Wyświetleń: 1   
Koniec: 31-01-2014 23:35:54

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2010
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

top

Zanim dokonasz zakupu, koniecznie przeczytaj stronę"o mnie"!
info_left

O firmie
Sprzedażą książek zajmujemy się już od wielu lat.
Wychodząc na przeciw oczekiwaniom klientów,
rozpoczynamy sprzedaż w serwisie aukcyjnym Allegro!
Nasza księgarnia proponuje Państwu książki techniczne z każdej branży oraz nowości wydawnicze z każdej dziedziny w dobrych cenach!!
Do każdej książki wystawiamy paragon,
a na życzenie
faktury VAT.
Podstawą reklamacji jest paragon lub faktura zakupu.


Płatności
Przyjmujemy wpłaty
tylko
przelewem na konto


Przesyłka
Realizujemy przesyłki w dniu zaksięgowania wpłaty na naszym koncie.
Wysyłamy za granicę.


Pozostałe aukcje
Kliknij aby zobaczyć nasze pozostałe aukcje

Dodaj do ulubionych
kliknij


Kontakt

Napisz do nas
email


Skype

Skype Me™!

Gadu-Gadu

 

info_srodek

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

Anna Gronowska-Senger  SGGW
Głównym zadaniem niniejszej publikacji jest przybliżenie zagadnień analizy żywności studentom z kierunku „żywienie człowieka” oraz „dietetyka”, w którego programach nauczania istnieje ten przedmiot. 
Mając na względzie potrzeby dydaktyki w tej dziedzinie, starano się w publikacji zebrać stosunkowo najprostsze, najczęściej stosowane w rutynowej analizie żywności metody, głównie chemiczne, możliwe do zrealizowania w przeciętnie wyposażonym laboratorium. Metody te nie obejmują wszystkich składników pokarmowych, a jedynie podstawowe, bez wnikania na przykład, w skład amino-kwasowy białka czy kwasów tłuszczowych w tłuszczu. Niemniej jednak zawarte w tej publikacji wiadomości powinny pozwolić studentom na opanowanie technik stosowanych w ocenie składu chemicznego pożywienia i zmniejszyć brak pomocy dydaktycznych z tego zakresu dla kierunku „żywienie człowieka”. 
Publikacja zawiera czternaście ćwiczeń, których tematyka obejmuje biał­ka, tłuszcze i węglowodany oraz wybrane witaminy i składniki mineralne. Przy wyborze tych ostatnich kierowano się głównie ich niedoborem w pożywieniu, natomiast w przypadku witamin - ich podatnością na straty w procesach techno­logicznych, transporcie i przechowywaniu produktów spożywczych. 
SPIS TREŚCI: 
Wstęp 5 
Ćwiczenie 1. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych 7 
Ćwiczenie 2. Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w wybranych produktach spożywczych 13 
Ćwiczenie 3. Oznaczanie zawartości białka ogółem w wybranych produktach spożywczych 21 
Ćwiczenie 4. Metody oznaczania zawartości cukrów bezpośrednio redukujących i sacharozy w syropach owocowych oraz laktozy w mleku 29 
Ćwiczenie 5. Oznaczanie zawartości włókna pokarmowego w wybranych produktach spożywczych 44 
Ćwiczenie 6. Oznaczanie zawartości tłuszczu w wybranych produktach spożywczych 50 
Ćwiczenie 7. Metody oznaczania zawartości popiołu w wybranych produktach spożywczych 61 
Ćwiczenie 8. Oznaczenie zawartości wapnia i żelaza w wybranych produktach spożywczych 68 
Ćwiczenie 9. Oznaczanie zawartości magnezu i miedzi w wybranych produktach spożywczych 75 
Ćwiczenie 10. Oznaczanie zawartości chlorków w produktach pomidorowych oraz soku z kiszonej kapusty i kiszonych ogórków 83 
Ćwiczenie 11. Oznaczanie zawartości witaminy A w wybranych produktach spożywczych 87 
Ćwiczenie 12. Oznaczanie zawartości karotenoidów o aktywności witaminy A w wybranych produktach spożywczych 95 
Ćwiczenie 13. Oznaczanie zawartości ryboflawiny w wybranych produktach spożywczych 101 
Ćwiczenie 14. Oznaczanie zawartości witaminy C w wybranych produktach spożywczych 106 
ZOBACZ NASZE INNE AUKCJE
Inna nasza aukcja Inna nasza aukcja Inna nasza aukcja
Inna nasza aukcja Inna nasza aukcja Inna nasza aukcja

© by Daro Web Service