Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ANALIZA ŻYWNOŚCI - wybrane zagadnienia Obiedziński

28-01-2012, 1:02
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 34.90 zł     
Użytkownik ksiegar
numer aukcji: 2021075742
Miejscowość szybka wysyłka
Wyświetleń: 6   
Koniec: 26-01-2012 01:21:30

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2009
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


WYBRANE ZAGADNIENIA Z ANALIZY  ŻYWNOŚCI

WYDAWCA: SGGW
AUTOR: MIECZYSŁAW OBIEDZIŃSKI
LICZBA STRON:251


SPIS TREŚCI

Od Autorów ... 5

1. Błędy w analizie żywności, kalibracja szkła – Ewa Majewska ... 7
1.1. Błędy w pomiarach analitycznych ... 7
1.2. Kalibracja naczyń miarowych ... 12
Literatura ... 16

2. Pobieranie i przygotowywanie próbek do analiz – Małgorzata Piecyk ... 17
2.1. Pobieranie próbek do analiz ... 18
2.2. Przygotowywanie próbek do analiz ... 26
Literatura ... 31

3. Mineralizacja próbek – Małgorzata Piecyk ... 32
3.1. Mineralizacja „na sucho” ... 32
3.2. Mineralizacja „na mokro” ... 35
3.3. Metody oznaczania składników mineralnych po mineralizacji ... 38
Literatura ... 42

4. Pomiary gęstości – Jolanta Kowalska ... 44
Literatura ... 54

5. Oznaczanie zawartości wody w produktach spożywczych – Elwira Worobiej ... 55
Literatura ... 65

6. Jakość wody w przemyśle spożywczym – Beata Drużyńska, Małgorzata Piecyk ... 66
Literatura ... 76

7. Analiza sacharydów – Beata Drużyńska, Ewa Majewska ... 77
7.1. Monosacharydy i oligosacharydy ... 78
7.2. Polisacharydy ... 82
Literatura ... 94

8. Tłuszcze – Beata Drużyńska ... 96
Literatura ... 106

9. Białka – Elwira Worobiej ... 107
Literatura ... 117

10. Kwasy organiczne, kwasowość produktów spożywczych – Małgorzata Piecyk ... 118
Literatura ... 129

11. Inne związki o dużej aktywności biologicznej – Małgorzata Piecyk, Beata Drużyńska ... 130
11.1. Witamina C ... 130
11.2. Polifenole ... 136
11.3. Karotenoidy ... 137
Literatura ... 147

12. Metody badania właściwości przeciwutleniających – Rafał Wołosiak ... 149
12.1. Wolne rodniki i reakcje oksydacyjne ... 149
12.2. Przeciwutleniacze ... 152
12.3. Metody pomiaru aktywności przeciwutleniającej ... 153
Literatura ... 161

13. Zanieczyszczenia chemiczne żywności – Mieczysław Obiedziński, Elwira Worobiej ... 162
Literatura ... 172

14. Ocena zawartości wybranych dodatków do żywności – Ewa Majewska ... 173
Literatura ... 185

15. Analiza sensoryczna w ocenie jakości żywności – Eliza Kostyra ... 186
15.1. Ocena jakości sensorycznej produktów ... 188
15.2. Laboratoryjna analiza sensoryczna ... 188
15.3. Badania konsumenckie (oceny hedoniczne) ... 192
15.4. Wymagania dotyczące zespołu oceniającego ... 195
15.5. Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych ... 196
15.6. Przygotowanie i podanie próbek do ocen sensorycznych ... 197
Literatura ... 208

16. Spektrofotometria absorpcyjna – Rafał Wołosiak ... 209
16.1. Promieniowanie elektromagnetyczne i jego absorpcja przez materię ... 209
16.2. Aparatura pomiarowa ... 213
16.3. Oznaczenia ilościowe w spektrofotometrii ... 216
Literatura ... 221

17. Ocena barwy produktów spożywczych – Rafał Wołosiak ... 222
Literatura ... 231

18. Konduktometria – Ewa Majewska, Jolanta Kowalska ... 232
Literatura ... 240

19. Badanie właściwości reologicznych – Jolanta Kowalska ... 241
Literatura ... 251