Płatność
Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691
Wysyłka
Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego
Kontakt
Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
Analiza żywności Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności
Autor: Małgorzata Nogala-Kałucka (red.)
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Rok wydania: 2013
Wydanie: II poprawione
Stron: 128
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-8360-575-8
Opis:
Analiza żywności jest intensywnie rozwijającą się dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem związków chemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz gotowych produktów spożywczych, a także zmianami tych składników podczas procesów technologicznych i przechowywania. Znajomość zasad stosowanych metod i postępowania analitycznego jest niezbędna dla przyszłej kadry pracowników laboratoriów przemysłu spożywczego oraz wszystkich, którzy w badaniach posługują się metodami z zakresu analizy żywności.
Intencją autorów opracowania było zestawienie nie tylko metod konwencjonalnych, tych najczęściej wykorzystywanych w analizie jakościowo-ilościowej podstawowych składników żywności, ale również nowoczesnych metod opartych na najnowszej aparaturze pomiarowej, która w niedalekiej przyszłości będzie wyposażeniem pracowni analitycznych zajmujących się badaniem surowców spożywczych i żywności.
Spis treści:
Wstęp
- Oznaczanie gęstości roztworów stosowanych w przemyśle spożywczym
- Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w surowcach i produktach w przemyśle spożywczym
- Oznaczanie kwasowości wybranych surowców i produktów spożywczych
- Oznaczanie stężeń związków barwnych metodami spektrofotometrycznymi
- Oznaczanie zawartości związków flawinowych w ziarnie i produktach zbożowych
- Oznaczanie zawartości białka w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
- Oznaczanie zawartości substancji tłuszczowych w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
- Metody ilościowe oznaczania sacharydów w surowcach i produktach spożywczych
- Oznaczanie wybranych witamin hydrofilnych i lipofilnych metodami chromatograficznymi
- Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego w produktach spożywczych
- Zastosowanie metod instrumentalnych do analizy związków fenolowych
- Oznaczanie zawartości tokochromanoli w produktach spożywczych metodą chromatografii cieczowej
- Oznaczanie aktywności antyrodnikowej produktów spożywczych z wykorzystaniem DPPH
- Oznaczanie całkowitej zdolności antyoksydacyjnej produktów spożywczych
- Zastosowanie spektrofotometrii UV do wykrywania zafałszowań oliwy extra virgin
- Zastosowanie widm synchronicznych fluorescencji do analizy olejów roślinnych
Oszczędzaj na kosztach wysyłki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl