AMISTAR 250SC 1L.
Środek grzybobójczy w formie koncentratu o działaniu wgłębnym i systemicznym, do stosowania głównie zapobiegawczego w zwalczaniu chorób grzybowych roślin rolniczych i warzywnych oraz w szkółkach.
Zastosowania
Środek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu wgłębnym i systemicznym, do stosowania głównie zapobiegawczego w zwalczaniu chorób grzybowych roślin rolniczych i warzywnych oraz w szkółkach.
Substancje aktywne
azoksystrobina (związek z grupy strobiluryn) 250 g w 1 litrze środka.
Stosowanie i dawka
Rośliny rolnicze
- pszenica ozima, pszenica jara
mączniak prawdziwy zbóż i traw, brunatna plamistość liści, rdza brunatna pszenicy, septorioza liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów, czerń kłosów
- żyto
rdza brunatna, rynchosporioza zbóż.
Zalecana dawka: 0,8-1 l/ha.
Wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach większego zagrożenia chorobami.
Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Środek należy stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia.
Stosowanie łączne:
- pszenica ozima, pszenica jara
mączniak prawdziwy zbóż i traw, brunatna plamistość liści, rdza brunatna pszenicy, septorioza liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów, czerń kłosów.
Zalecane dawki:
Amistar 250 SC – 0,6 l/ha + Artea 330 EC – 0,4 l/ha.
Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Mieszaninę środków stosować od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia.
Środek Amistar 250 SC w mieszaninie ze środkiem Artea 330 EC działa zapobiegawczo, interwencyjnie i wyniszczająco.
- jęczmień ozimy, jęczmień jary
mączniak prawdziwy zbóż i traw, plamistość siatkowa, rynchosporioza zbóż, rdza jęczmienia, fuzarioza kłosów.
Zalecane dawki:
Amistar 250 SC – 0,6 l/ha + Artea 330 EC – 0,4 l/ha.
Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Mieszaninę środków stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia.
Środek Amistar 250 SC w mieszaninie ze środkiem Artea 330 EC działa zapobiegawczo, interwencyjnie i wyniszczająco.
- pszenżyto ozime, pszenżyto jare
mączniak prawdziwy zbóż i traw, rdza brunatna pszenicy, rynchosporioza zbóż,brunatna plamistość liści, septorioza liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów.
Zalecane dawki:
Amistar 250 SC – 0,6 l/ha + Artea 330 EC – 0,4 l/ha.
Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Mieszaninę środków stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia.
Środek Amistar 250 SC w mieszaninie ze środkiem Artea 330 EC działa zapobiegawczo, interwencyjnie i wyniszczająco.
Uwaga:W warunkach sprzyjających rozwojowi septoriozy plew na pszenicy i pszenżycie, zalecany termin zabiegu opryskiwania można wydłużyć do fazy dojrzałości mlecznej ziarna. Okres karencji określa termin ostatniego zabiegu.
- rzepak ozimy
czerń krzyżowych, szara pleśń.
Zalecana dawka: 0,8-1 l/ha.
Wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach większego zagrożenia chorobami.
Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy opadania pierwszych płatków kwiatowych do fazy wykształcenia pierwszych łuszczyn rzepaku.
zgnilizna twardzikowa.
Zalecana dawka: 1,0 l/ha.
Zalecana ilość wody: 300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy początku kwitnienia rzepaku do fazy końca kwitnienia.
Rośliny warzywne
- cebula
mączniak rzekomy, szara pleśń (zgnilizna szyjki), alternarioza.
Zalecana dawka: 0,8 l/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Opryskiwać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia), zgodnie z sygnalizacją lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na cebuli nasiennej, dymce lub cebuli z siewu ozimego w danym rejonie. Następne zabiegi wykonywać co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
W celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność.
- fasola szparagowa
antraknoza fasoli, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa.
Zalecana dawka: 0,8 l/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Amistar 250 SC stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów chorób, w fazie BBCH 60 (w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków fasoli). Zabieg wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 2 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
- groch konserwowy
askochytoza grochu, mączniak rzekomy.
Zalecana dawka: 0,8 l/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Pierwszy zabieg należy wykonać w fazie BBCH 60 (na początku fazy kwitnienia grochu).
Zabieg wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 2 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
- kapusta głowiasta (do długotrwałego przechowywania)
czerń krzyżowych (alternarioza), szara pleśń.
Zalecana dawka: 0,8 l/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku tworzenia się główek) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby.
Następne zabiegi wykonywać w miarę zagrożenia plantacji, co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
W celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność.
- kapusta pekińska (do długotrwałego przechowywania)
czerń krzyżowych (alternarioza), szara pleśń.
Zalecana dawka: 0,8 l/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku tworzenia się główek) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby.
Następne zabiegi wykonywać w miarę zagrożenia plantacji, co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
W celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność.
- kalafior
czerń krzyżowych (alternarioza).
Zalecana dawka: 0,8 l/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku rozwoju główki kalafiora) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby.
Następne zabiegi wykonywać w miarę zagrożenia plantacji, co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 2 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
W celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność.
- marchew
alternarioza naci, mączniak prawdziwy.
Zalecana dawka: 0,8 l/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru – korzenie zaczynają się poszerzać) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na liściach.
Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
- sałata w uprawie polowej
mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa.
Zalecana dawka: 0,8 l/ha.
Zalecana ilość wody: 600 l/ha.
Zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach.
Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 2 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
- pomidor w uprawie polowej
zaraza ziemniaka, alternarioza.
Zalecana dawka: 0,8–1 l/ha.
Wyższą dawkę środka stosować w przypadku większego zagrożenia chorobami.
Zalecana ilość wody: 800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
W zwalczaniu zarazy ziemniaka pierwszy zabieg wykonywać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 21 (początek rozwoju pędów bocznych), zgodnie z sygnalizacją, przed wystąpieniem pierwszych objawów choroby lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na wczesnych odmianach ziemniaka w danym rejonie.
Następne zabiegi wykonywać co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
Uwaga: Nie stosować środka w początkowej fazie wzrostu pomidora uprawianego w gruncie (do 4 tygodni po posadzeniu lub do 5 tygodni po siewie) oraz na rośliny mokre lub bezpośrednio po opadach deszczu.
- por
rdza pora, alternarioza pora.
Zalecana dawka: 0,8 l/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
- seler
septorioza selera.
Zalecana dawka: 0,8 l/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
Rośliny warzywne uprawiane pod osłonami
- papryka w uprawie tunelowej
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa.
Zalecane stężenie: 0,1% (100 ml środka w 100 litrach wody).
Zalecana dawka cieczy użytkowej: 80 l /1000 m2.
Zabieg wykonać zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.
- sałata w uprawie pod osłonami
szara pleśń, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, zgnilizna twardzikowa.
Zalecane stężenie: 0,1% (100 ml środka w 100 litrach wody).
Zalecana dawka cieczy użytkowej: 60 l /1000 m2.
Zabieg wykonać zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.
Zaleca się maksymalnie 2 zabiegi w cyklu uprawowym.
Szkółki leśne
Osutka sosny, szara pleśń, rdze
Zalecana dawka: 0,8 – 1,0 l/ha
Wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach większego zagrożenia chorobowego.
Zalecana ilość wody: 500 - 1000 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste
Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób. Zabiegi wykonywać w przypadku: osutki sosny w odstępach 3-4 tygodni; szarej pleśni w odstępach 10-14 dni, rdzy - 2-3 tygodni. Zaleca się maksymalnie 2-3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym. W celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność.
Gatunki liściaste
Mączniak prawdziwy dębu, szara pleśń, rdze
Zalecana dawka: 0,8 -1,0 l/ha.
Wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach większego zagrożenia chorobowego.
Zalecana ilość wody: 300-500 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo. Następne zabiegi wykonywać natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób. Zaleca się wykonać maksymalnie 2-3 zabiegi w ciągu sezonu wegetacyjnego. Zabiegi wykonywać w odstępach 3-4 tygodni. Środek zwiększający przyczepność można dodawać do cieczy użytkowej.
Uwagi:
1. W ochronie sałaty, fasoli szparagowej, grochu i kalafiora zaleca się wykonywanie maksimum 2 zabiegów w sezonie wegetacyjnym. Do ochrony pozostałych gatunków warzyw zaleca się wykonywanie maksymalnie 3 zabiegów w sezonie wegetacyjnym.
2. Rodzaj opryskiwania dostosować do ilości zalecanej wody.
3. Środek stosować przemiennie z fungicydami o odmiennym mechanizmie działania.
4. Środka nie stosować w sąsiedztwie sadów jabłoniowych.
OKRES KARENCJI
(okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji):
zboża - 35 dni,
rzepak - 35 dni,
por - 20 dni,
cebula - 14 dni,
kapusta głowiasta i pekińska – 14 dni,
kalafior – 14 dni,
groch konserwowy – 14 dni,
seler – 14 dni,
sałata – 14 dni,
marchew - 10 dni,
fasola szparagowa – 7 dni,
papryka – 3 dni,
pomidor – 3 dni.
Do każdego zakupionego towaru dołączamy fakturę VAT.
|