Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Amistar 250SC 1L Środek Grzybobójczy WLKP 24H FV

24-01-2014, 7:00
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 238 zł     
Użytkownik rolno-ogrodniczy
numer aukcji: 3871818341
Miejscowość Bojanowo
Zostało sztuk: 20    Wyświetleń: 4   
Koniec: 24-01-2014 07:07:51
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

ARKA szablon

 

Nie można wyświetlić grafiki

Nie mozna wyswietlic grafiki Nie mozna wyswietlic grafiki Nie mozna wyswietlic grafiki Nie mozna wyswietlic grafiki
Nie mozna wyswietlic grafiki

DANE FIRMY


 

Kom: 693 [zasłonięte] 794

Fax: (65)[zasłonięte]546 75

WYSYŁKA


Wszystkie towary wysyłamy firmą kurierską OPEK. Zamówienia złożone do godz. 10.00 wysyłamy w tym samym dniu.

KONTO


BZ WBK: 13 1090 [zasłonięte] 1[zasłonięte]2450001 [zasłonięte] 108468

 

DOJAZD


Firma zlokalizowana jest w Bojanowie w powiecie rawickim. Bojanowo położone jest przy drodze nr 5 pomiędzy Lesznem a Rawiczem.

(KLIKNIJ NA MAPĘ, ABY PRZEJŚĆ DO GOOGLE MAPS)

Nie mozna wyswietlic grafiki

 

 

 

AMISTAR 250SC 1L.


 

Środek grzybobójczy w formie koncentratu o działaniu wgłębnym i systemicznym, do stosowania głównie zapobiegawczego w zwalczaniu chorób grzybowych roślin rolniczych i warzywnych oraz w szkółkach.

 

 

 

Zastosowania


Środek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu wgłębnym i systemicznym, do stosowania głównie zapobiegawczego w zwalczaniu chorób grzybowych roślin rolniczych i warzywnych oraz w szkółkach.

 

 

Substancje aktywne


azoksystrobina (związek z grupy strobiluryn) 250 g w 1 litrze środka.

 

Stosowanie i dawka

 

Rośliny rolnicze

 

 - pszenica ozima, pszenica jara

     mączniak prawdziwy zbóż i traw, brunatna plamistość liści, rdza brunatna pszenicy, septorioza liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów, czerń kłosów

 

żyto

rdza brunatna, rynchosporioza zbóż.

 

Zalecana dawka: 0,8-1 l/ha.

Wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach większego zagrożenia chorobami.

Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.

Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek należy stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia.

 

Stosowanie łączne:


pszenica ozima, pszenica jara 

mączniak prawdziwy zbóż i traw, brunatna plamistość liści, rdza brunatna pszenicy, septorioza liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów, czerń kłosów.

 

Zalecane dawki:


Amistar 250 SC – 0,6 l/ha  +  Artea 330 EC – 0,4 l/ha.

Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.

Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Mieszaninę środków stosować od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia.

Środek Amistar 250 SC w mieszaninie ze środkiem Artea 330 EC działa zapobiegawczo, interwencyjnie i wyniszczająco.

 

 

jęczmień ozimy, jęczmień jary


mączniak prawdziwy zbóż i traw, plamistość siatkowa, rynchosporioza zbóż, rdza jęczmienia, fuzarioza kłosów.

Zalecane dawki:

Amistar 250 SC – 0,6 l/ha  +  Artea 330 EC – 0,4 l/ha. 

Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.

Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Mieszaninę środków stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia.

Środek Amistar 250 SC w mieszaninie ze środkiem Artea 330 EC działa zapobiegawczo, interwencyjnie i wyniszczająco.

 

 

pszenżyto ozime, pszenżyto jare


mączniak prawdziwy zbóż i traw, rdza brunatna pszenicy, rynchosporioza zbóż,brunatna plamistość liści, septorioza liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów.

 

Zalecane dawki:


Amistar 250 SC – 0,6 l/ha  +  Artea 330 EC – 0,4 l/ha. 

Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.

Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Mieszaninę środków stosować od końca fazy krzewienia do końca fazy kłoszenia.

Środek Amistar 250 SC w mieszaninie ze środkiem Artea 330 EC działa zapobiegawczo, interwencyjnie i wyniszczająco.

 

Uwaga:W warunkach sprzyjających rozwojowi septoriozy plew na pszenicy i pszenżycie, zalecany termin zabiegu opryskiwania można wydłużyć do fazy dojrzałości mlecznej ziarna. Okres karencji określa termin ostatniego zabiegu.

 

rzepak ozimy


czerń krzyżowych, szara pleśń.

Zalecana dawka: 0,8-1 l/ha.

Wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach większego zagrożenia chorobami.

 

Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.

Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.

Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy opadania pierwszych płatków kwiatowych do fazy wykształcenia pierwszych łuszczyn rzepaku.

 

zgnilizna twardzikowa.

Zalecana dawka: 1,0 l/ha.

Zalecana ilość wody: 300 l/ha.

Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy początku kwitnienia rzepaku do fazy końca kwitnienia.

 

 

Rośliny warzywne

 

- cebula


mączniak rzekomy, szara pleśń (zgnilizna szyjki), alternarioza.

Zalecana dawka: 0,8 l/ha.

Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

Opryskiwać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia), zgodnie z sygnalizacją lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na cebuli nasiennej, dymce lub cebuli z siewu ozimego w danym rejonie. Następne zabiegi wykonywać co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

W celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność.

 

 

- fasola szparagowa


antraknoza fasoli, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa.

Zalecana dawka: 0,8 l/ha.

Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

Amistar 250 SC stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów chorób, w fazie BBCH 60 (w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków fasoli). Zabieg wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 2 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

 

 

groch konserwowy


askochytoza grochu, mączniak rzekomy.

Zalecana dawka: 0,8 l/ha.

Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

Pierwszy zabieg należy wykonać w fazie BBCH 60 (na początku fazy kwitnienia grochu).

Zabieg wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 2 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

 

 

- kapusta głowiasta (do długotrwałego przechowywania)


czerń krzyżowych (alternarioza), szara pleśń.

Zalecana dawka: 0,8 l/ha.

Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku tworzenia się główek) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby.

Następne zabiegi wykonywać w miarę zagrożenia plantacji, co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

W celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność.

 

 

- kapusta pekińska  (do długotrwałego przechowywania)


czerń krzyżowych (alternarioza), szara pleśń.

Zalecana dawka: 0,8 l/ha.

Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku tworzenia się główek) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby.

Następne zabiegi wykonywać w miarę zagrożenia plantacji, co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

W celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność.

 

 

kalafior


czerń krzyżowych (alternarioza).

Zalecana dawka: 0,8 l/ha.

Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (na początku rozwoju główki kalafiora) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby.

Następne zabiegi wykonywać w miarę zagrożenia plantacji, co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 2 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

W celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność.

 

- marchew


alternarioza naci, mączniak prawdziwy.

Zalecana dawka: 0,8 l/ha.

Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

Zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru – korzenie zaczynają się poszerzać) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na liściach.

Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

 

- sałata w uprawie polowej


mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa.

Zalecana dawka: 0,8 l/ha.

Zalecana ilość wody: 600 l/ha.

Zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 41 (początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach.

Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 2 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

 

- pomidor w uprawie polowej


zaraza ziemniaka, alternarioza.

Zalecana dawka: 0,8–1 l/ha.

Wyższą dawkę środka stosować w przypadku większego zagrożenia chorobami.

 

Zalecana ilość wody: 800 l/ha.

Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

W zwalczaniu zarazy ziemniaka pierwszy zabieg wykonywać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 21 (początek rozwoju pędów bocznych), zgodnie z sygnalizacją, przed wystąpieniem pierwszych objawów choroby lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na wczesnych odmianach ziemniaka w danym rejonie.

Następne zabiegi wykonywać co 7-10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

Uwaga: Nie stosować środka w początkowej fazie wzrostu pomidora uprawianego w gruncie (do 4 tygodni po posadzeniu lub do 5 tygodni po siewie) oraz na rośliny mokre lub bezpośrednio po opadach deszczu.

 

por


rdza pora, alternarioza pora.

Zalecana dawka: 0,8 l/ha.

Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

Zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

 

- seler


septorioza selera.

Zalecana dawka: 0,8 l/ha.

Zalecana ilość wody: 700 l/ha.

Zabieg wykonać zapobiegawczo, począwszy od fazy BBCH 13 (faza 3 liścia) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

 

 

Rośliny warzywne uprawiane pod osłonami

 

- papryka w uprawie tunelowej


szara pleśń, zgnilizna twardzikowa.

Zalecane stężenie: 0,1% (100 ml środka w 100 litrach wody).

Zalecana dawka cieczy użytkowej: 80 l /1000 m2.

Zabieg wykonać zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym.

 

 

- sałata w uprawie pod osłonami


szara pleśń, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, zgnilizna twardzikowa.

Zalecane stężenie: 0,1% (100 ml środka w 100 litrach wody).

Zalecana dawka cieczy użytkowej: 60 l /1000 m2.

Zabieg wykonać zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach. Następne zabiegi wykonywać w odstępach co 7–10 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania.

Zaleca się maksymalnie 2 zabiegi w cyklu uprawowym.

 

 

Szkółki leśne


Osutka sosny, szara pleśń, rdze

Zalecana dawka: 0,8 – 1,0 l/ha

Wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach większego zagrożenia chorobowego.

Zalecana ilość wody: 500 - 1000 l/ha.

Ilość wody dostosować do wielkości roślin i zagęszczenia.

Zalecane opryskiwanie: średniokropliste

Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób. Zabiegi wykonywać w przypadku: osutki sosny w odstępach 3-4 tygodni; szarej pleśni w odstępach 10-14 dni, rdzy - 2-3 tygodni. Zaleca się maksymalnie 2-3 zabiegi
w sezonie wegetacyjnym. W celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność.

 

 

Gatunki liściaste


 Mączniak prawdziwy dębu, szara pleśń, rdze

Zalecana dawka: 0,8 -1,0 l/ha.

Wyższą z zalecanych dawek stosować w warunkach większego zagrożenia chorobowego.

Zalecana ilość wody: 300-500 l/ha.

Ilość wody dostosować do wielkości roślin i zagęszczenia.

Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo. Następne zabiegi wykonywać natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób. Zaleca się wykonać maksymalnie 2-3 zabiegi w ciągu sezonu wegetacyjnego. Zabiegi wykonywać w odstępach 3-4 tygodni. Środek zwiększający przyczepność można dodawać do cieczy użytkowej.

 

 

Uwagi:


1. W ochronie sałaty, fasoli szparagowej, grochu i kalafiora zaleca się wykonywanie maksimum 2 zabiegów w sezonie wegetacyjnym. Do ochrony pozostałych gatunków warzyw zaleca się wykonywanie maksymalnie 3 zabiegów w sezonie wegetacyjnym.

2. Rodzaj opryskiwania dostosować do ilości zalecanej wody.

3. Środek stosować przemiennie z fungicydami o odmiennym mechanizmie działania.

4. Środka nie stosować w sąsiedztwie sadów jabłoniowych.

 

 

OKRES KARENCJI


 (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji):

zboża - 35 dni,

rzepak - 35 dni,

por - 20 dni,

cebula - 14 dni,

kapusta głowiasta i pekińska – 14 dni,

kalafior – 14 dni,

groch konserwowy – 14 dni,

seler – 14 dni,

sałata – 14 dni,

marchew - 10 dni,

fasola szparagowa – 7 dni,

papryka – 3 dni,

pomidor – 3 dni.

 

 

Do każdego zakupionego towaru dołączamy fakturę VAT.