Amarantus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata.
Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznaną za świętą przez Inków i Azteków. Odkryty na nowo szarłat coraz częściej nazywany bywa zbożem XXI wieku.
Amarantus posiada wysokie walory odżywcze i zdrowotne. Zawiera dużo białka, skwalenu (opóźniającego procesy starzenia), nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Amarantus jest doskonałym surowcem do produkcji mąki, kaszy bezglutenowej i oleju. Dodaje się go do surówek, sałatek oraz musli. Stanowi on również dodatek do pasztetów, kotletów zbożowych, racuchów, pieczywa i deserów. Z nasion amarantusa wytwarzane jest także masło i majonez przeznaczone dla alergików. Na polskim rynku dostępne są: mąka i kasza z amarantusa, nasiona, popping (prażone nasiona, z których uzyskujemy popcorn, podobnie jak z kukurydzy) oraz olej z amarantusa.
Sposób przygotowania:
amarantus należy gotować w stosunku 1:1 około 20 min.
Wartość odżywcza w 100 g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 400 kcal (1687 kJ)
BIAŁKO - 14,5
WĘGLOWODANY - 66,2
TŁUSZCZ - 6,5
Informacja alergiczna:Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (w tym laktozę) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
![](http://ekolandia24.pl/public/assets/bio.jpg)
![](http://ekolandia24.pl/public/assets/vege2.png)