Witamy Państwa na naszej aukcji. Przedmiotem aukcji jest:
Amarantus ziarno 500g
Kraj pochodzenia : Polska
Z ziaren amarantusa otrzymuję się również popping (tzw. amarantus ekspandowany), którego proces produkcji podobny jest do technologii popcornu. Jest to produkt nadający się do bezpośredniego spożycia i niewymagający obróbki termicznej. Może być spożywany jako dodatek do jogurtów, kefirów, serków czy jako słodka przekąska z dodatkiem miodu. Z amarantusa przyrządza się również płatki - idealnie nadające się do porannej zupy mlecznej, jak również jako dodatek do zup obiadowych czy kotletów.
![](http://www.cosdlazdrowia.pl/assets/uploads/images/ama-zia-500g/amarantus-ziarno.jpg)
Właściwości:
- Amarantus posiada składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez i witaminy
z grupy B, A, E i C.
- Zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Są to ilości o wiele większe, niż w innych zbożach i w np. otrębach owsianych.
- Amarantus jest polecany kobietom w ciąży i osobom, cierpiącym na anemię, ponieważ zawiera duże ilości żelaza.
- Amarantus posiada właściwości ujędrniające skórę i przyśpieszające trawienie. Opóźnia też proces starzenia i jest zalecany osobom, które chcą zachować zdrowy i młody wygląd.
- Amarantus zawiera bardzo duże ilości dobroczynnego błonnika, wpływającego korzystnie na pracę jelit, jak również obniżającego poziom cholesterolu we krwi.
- Zawarty w nasionach amarantusa tłuszcz jest źródłem dużej ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o bardzo cennych walorach zdrowotnych (obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia).
Stosowanie:
Sposób użycia: dodatek do jogurtów, kefirów, musli, serków oraz jako słodka przekąska z dodatkiem miodu. Z amarantusa przyrządza się również płatki - idealnie nadające się do porannej zupy mlecznej, jak również jako dodatek do zup obiadowych czy kotletów. Zalecany jako zamiennik mąki (w ilości 10-15 %) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.