Amarantus nasiona
Szarłat
Nasiona pochodzą wyłącznie z Polskich upraw, nie zawiera konserwantów ani żadnych związków chemicznych. Surowiec nie jest organizmem genetycznie modyfikowanym (GMO). Ziarno jest wysuszone i dokładnie oczyszczone. Posiada naturalny połysk, charakterystyczne ubarwienie, o świeżym naturalnym zapachu.
Amarantus cechuje bogaty skład: zawiera żelazo, magnez, fosfor, potas oraz witaminy A, B, C, E. Bardzo ważnym aspektem jest brak glutenu oraz duże pokłady skwalenu. Jest również doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedną z wielu cech amarantusa jest zawartość białka, które należy do najbardziej wartościowych białek obecnych w roślinach zbożowych.
Działanie prozdrowotne: Amarantus wzmacnia pamięć i system nerwowy (stymuluje przesyłanie impulsów nerwowych). Ze względu na skwalen, amarantus obniża ogólny poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zawałom serca, zatorom żył, udarom mózgu oraz miażdżycy. Skwalen oraz witamina E oczyszczają organizm z toksyn, opóźniają procesy starzenia się oraz zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Amarantus wspomaga pracę układu trawiennego (poprawia metabolizm i perystaltykę jelit).
Zastosowanie:amarantus można stosować podczas różnego rodzaju wypieków: pieczywa, ciast czy ciasteczek. Dodaje się go do potraw na gorąco jak i na zimno (sałatek, surówek, zapiekanek, sosów, zup, kotletów czy placków).