Amarantus należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku.
Amarantus posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne:
- wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka;
- nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca;
- tokotrienole i włókno strawne obniżające poziom cholesterolu; - duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu; - niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych;
- dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane;
- duża zawartość cennych żywieniowo składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas oraz znaczna zawartość wit. z grupy B oraz wit. A,E i C;
- nie zawiera glutenu, może więc być cennym składnikiem diety dzieci chorych na cekalię.
Amarantus (szarłat spożywczy) zawiera więcej białka niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies, więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża, bardziej wartościowa białko niż soja, bardziej lekkostrawną skrobię niż kukurydza oraz cynk, potas i fosfor. Z nasion Amarantusa (szarłatu spożywczego) pochodzi skwalen - tłuszcz o wielu wspaniałych właściwościach: - obniża poziom cholesterolu - podnosi odporność - jest niezbędny w tworzeniu hormonów płciowych i prowitaminy D - opóźnia procesy starzenia się organizmu - wzmacnia organizm i pomaga w usuwaniu objawów przemęczenia fizycznego i umysłowego - ujędrnia skórę i chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym
Zastosowanie : jako dodatek do sosów,kotletów,używa się tak jak kasza
Skład: nasiona amarantusa bio