Amarantus-kasza BIO 500g
Sposób przygotowania: wypłukać 200g kaszy, a następnie ugotować w 400-600ml wody lub wywaru warzywnego. Czas gotowania 8-12 minut.
Amarantus (Szarłat spożywczy) to najstarsza roślina świata uprawiana przez Inków, Majów i Aztetów. Od niedawna uprawiana w Polsce - na początku dla walorów dekoracyjnych tej rośliny, z czasem odkryto w niej dużo wartości odżywczych takich jak:
-wysoko przyswajalne białko - jest go więcej niż w mleku, bardzo łatwo trawione,
-kwasy tłuszczowe - jedno- i wielonienase kwasów tłuszczowych, kwasy GLA (ilość porównywalna do zawartości w wiesiołku). Sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu.
-pierwiastki -wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo.
-błonnik- lepiej przyswajalny niż ten zawarty w kukurydzy, lekkostrawny i odzywczy.
Amarantus nie zawiera glutenu!!!
Wartość odżywcza w 100 g: 1611kj/381kcal
Białko 14,3g
Węglowodany 65g
Tłuszcz 7,1g
Produkt polecany szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie. W dzisiejszych czasach dominuje żywność wysokoprzetworzona, bez wartości odżywczych, wypełniona chemią i środkami konserwującymi, niejednokrotnie też zawierająca metale ciężkie wchłaniane już na etapie wzrostu warzyw i owoców. Produkty roślinne często są modyfikowane genetycznie, co również nie jest bez znaczenia dla zdrowia ludzkiego. Wybierając produkty ze znakiem BIO macie Państwo gwarancję najwyższej jakości. Żywność z tym znakiem jest kontrolowana już w momencie uprawy, później podczas procesu produkcji. Jest ona dobrze tolerowana przez osoby mające skłonność do alergii pokarmowych, dostarcza oraganizmowi cenne składniki i wartości odżywcze.