WYSOKA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, MAGNEZU I BŁONNIKA!
Amarantus ekspandowany z dodatkiem melasy to idealny dodatek do mleka, jogurtów, musli, wypieków i deserów, lub sycąca przekąska w trakcie dnia.
Amarantus, nazywany złotem Inków, zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies*. Zawarte w nim białko jest bardziej wartościowe niż to w soi, a skrobia bardziej lekkostrawna niż ta w kukurydzy.
* w takich samych ilościach porównywanych produktów.
Skład: nasiona amarantusa, melasa buraczana (24%).
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
wartość energetyczna |
1710 kJ (405 kcal) |
białko |
15 g |
węglowodany |
66 g |
w tym cukry |
14 g |
tłuszcz |
6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3 g |
błonnik |
11 g (44%*) |
sód |
0,03 g |
magnez |
280 mg (75%*) |
żelazo |
9 mg (65%*) |
* procent zalecanego dziennego spożycia
Produkt może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych, migdałów i nasion sezamu.
Sposób użycia: jako dodatek do mleka jogurtu, musli, deserów lub do bezpośredniego spożycia jako słodka, pożywna przekąska.