Ekologiczny amarantus inaczej zwany szarłatem, jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Amarantus zawiera dużo szczególnie wartościowego białka, dlatego też przez naukowców został nazwany zbożem XXI wieku. Ze względu na swoje wartości odżywcze szczególnie wskazany dla kobiet w ciąży lub w połogu, dzieci, rekonwalescentów, sportowców, którzy potrzebują wzmocnienia. Amarantus charakteryzuje się wysoką zawartością składników mineralnych takich jak magnez, wapń, fosfor i potas. Dostarcza również organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Popping z amarantusa bogaty jest również w błonnik pokarmowy. Amarantus ekspandowany jest gotowym produktem do bezpośredniego użycia bez gotowania. Proponujemy przede wszystkim jako wartościowy zagęszczacz do kotletów warzywnych i strączkowych lub jako panierka, także do pieczenia ciasta i chleba. Może stanowić lekkostrawny dodatek do musli lub posypkę do deserów i sałatek.
Amarantus zawiera: więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies, więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża, bardziej wartościowe białko niż soja, bardziej lekkostrawną skrobię niż kukurydza, poza tym cynk, potas i fosfor, w takich samych ilościach porównywanych produktów. Nasiona amarantusa są bogatym źródłem skwalenu - tłuszczu o wielu wspaniałych właściwościach: obniżając poziom cholesterolu, podnosi odporność, jest niezbędny w tworzeniu hormonów płciowych i prowitaminy D, opóźnia proces starzenia się organizmu, wzmacnia organizm i pomaga w usuwaniu objawów przemęczenia fizycznego i umysłowego, ujędrnia skórę i chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym.
Wartość odżywcza w 100 g:
Białko- 14,6 g
Węglowodany- 56,8 g
Tłuszcz- 8,8 g
Wartość energetyczna - 396 kcal (1657 kJ)
Kraj pochodzenia: Peru
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające w/w alergeny.