Charakterystyka:
Amarantus ekspandowany (tzw. popping) ma łagodny, słodki i lekko orzechowy smak. Jest produktem bezglutenowym, dlatego z powodzeniem mogą spożywać go osoby chore na celiakię. Zawiera aminokwasy niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci oraz więcej wapnia, niż mleko. Współczesne badania potwierdzają jego wszechstronne zastosowania i korzystny wpływ na organizm człowieka.
Jego spożywanie zaleca się także:
- osobom starszym (zawiera cynk, potas i fosfor, duża zawartość antyoksydantów, skwalenów, witamin i minerałów spowalnia proces starzenia się),
- wegetarianom (ma w sobie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża, a zawarte w nim białko jest bardziej wartościowe niż sojowe),
- sportowcom (zawarta w nim lekkostrawna skrobia, szybko dostarcza organizmowi dużej porcji energii),
- kobietom w ciąży i osobom z niedokrwistością (zawiera więcej żelaza, niż szpinak),
- chorym na cukrzycę i miażdżycę (pomaga oczyścić naczynia krwionośne, wspomaga leczenie serca.
Amarantus w Polsce znany jest jako Szarłat.
Zastosowanie:
Może być wykorzystany do przyrządzania pełnowartościowych posiłków, szybkich śniadań (np. musli, zup mlecznych), do warzyw i mięs oraz do wspaniałych deserów, zamiennik mąki (ok. 15%), do chleba.
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.