A M A R A N T U S ekspandowany
Wysoka zawartość błonnika (14g w 100g).
Amarantus ekspandowany nazywany jest zbożem przyszłości, mimo iż jego historia sięga trzech tysięcy lat.
Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków, jednak nie od razu przyjął się w Europie, w odróżnieniu od kukurydzy czy ziemniaków.
Indianie widzieli w amarantusie nie tylko zdrowy pokarm, ale przede wszystkim roślinę świętą.
Dziś jego dobroczynne walory potwierdza nauka.
Bez wątpienia amarantus powinien znaleźć się w każdej kuchni i na każdym stole przysparzając zdrowia jego konsumentom, dając siłę na każdy dzień oraz satysfakcję kulinarną zawodowym i domowym kucharzom.
Amarantus ekspandowany może być wykorzystywany do przyrządzania pełnowartościowych i szybkich śniadań, do warzyw i mięs oraz do deserów.
W swoim składzie zawiera:
więcej wapnia niż mleko;
więcej żelaza niż szpinak;
więcej magnezu niż czekolada;
więcej błonnika niż owies;
więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża.
Białko amarantusa jest bardziej wartościowe niż sojowe,
skrobia bardziej lekkostrawna niż kukurydza.
Poza tym znajduje się jeszcze cynk, potas i fosfor.
Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu spożywać go mogą osoby chore na celaklię.
Zastosowanie: dodatek do musli i zup mlecznych. Zalecany jako zamiennik mąki (w ilości 10-15%) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.
Skład: ziarno amarantusa (szarłatu).
Masa netto: 200g
Najlepsze do spożycie przed: 01.2015
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna |
1754kJ/
417 kcal
|
Białko |
18g |
Węglowodany
w tym cukry
|
63g
0,4g
|
Tłuszcz
w tym kwasy nasycone
|
8g
3g
|
Błonnik |
14g |
Sód |
0,02g |
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE |
|