Amarantus ekspandowany 200g
Białko amarantusa jest bardziej wartościowe niż sojowe, a skrobia bardziej lekkostrawna niż kukurydziana.
Amarantus ekspandowany nazywany jest zbożem przyszłości, ale jego historia sięga trzech tysięcy lat. Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków, jednak w przeciwieństwie do kukurydzy i ziemniaków nie przyjął się w Europie od razu po podboju Ameryki. Indiane widzieli w nim nie tylko zdrowy pokarm, ale przede wszystkim roślinę świętą. Dziś jego dobroczynne walory potwierdza nauka. Bez wątpienia amarantus powinien znaleźć się w każdej kuchni i na każdym stole, przysparzając zdrowia jego konsumentom, dając siłę na cały dzień oraz satysfakcję kulinarną zawodowym i domowym kucharzom.Amarantus ekspandowany może być wykorzystany do przyrządzania pełnowartościowych i szybkich śniadań, do warzyw i mięs oraz do wspaniałych deserów. Każdy kucharz i każdy miłośnik dobrej kuchni ma tutaj niezwykłe pole do popisu.
W swoim składzie zawiera:
- więcej wapnia niż mleko,
- więcej żelaza niż szpinak,
- więcej magnezu niż czekolada,
- więcej błonnika niż owies,
- więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża.
Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe,skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana,poza tym znajdują się jeszcze: cynk, potas i fosfor.Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu spożywać go mogą chorzy na celiakię.Sposób użycia: dodatek do musli i zup mlecznych. Zalecany jako zamiennik mąki (w ilości 10-15 %) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.
Skład: ziarno amarantusa (szarłatu).