WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA!
Amarantus ekspandowany nazywany jest zbożem przyszłości, ale jego historia sięga trzech tysięcy lat. Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków, jednak w przeciwieństwie do kukurydzy i ziemniaków nie przyjął się w Europie od razu po podboju Ameryki. Indiane widzieli w nim nie tylko zdrowy pokarm, ale przede wszystkim roślinę świętą. Dziś jego dobroczynne walory potwierdza nauka. Bez wątpienia amarantus powinien znaleźć się w każdej kuchni i na każdym stole, przysparzając zdrowia jego konsumentom, dając siłę na cały dzień oraz satysfakcję kulinarną zawodowym i domowym kucharzom.
Amarantus ekspandowany może być wykorzystany do przyrządzania pełnowartościowych i szybkich śniadań, do warzyw i mięs oraz do wspaniałych deserów. Każdy kucharz i każdy miłośnik dobrej kuchni ma tutaj niezwykłe pole do popisu.
Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu spożywać go mogą chorzy na celiakię.
Skład: ziarno amarantusa (szarłatu).
Sposób użycia: dodatek do musli i zup mlecznych. Zalecany jako zamiennik mąki (w ilości 10-15 %) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
wartość energetyczna | 1754kJ (417 kcal) |
białko | 18 g |
węglowodany | 63 g |
w tym cukry | 0,4 g |
tłuszcz | 8 g |
w tym kwasy nasycone | 3 g |
błonnik | 14 g |
sód | 0,02 g |
Kraj pochodzenia: Polska