Ziarna amarantusa były znane już w starożytności, za czasów Inków. Współcześnie odkryto ich cenne właściwości odżywcze, które mogą świetnie uzupełniać codzienną dietę. Jest to produkt bezglutenowy, zawierający duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, błonnika, minerałów.
Dzięki poddaniu ziaren procesowi rozprężania, uzyskano amarantus ekspandowany, który możemy śmiało stosować do musli i zup mlecznych, jogurtów i koktajli.
WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA!
Amarantus ekspandowany może być również wykorzystany do przyrządzania pełnowartościowych i szybkich śniadań, do warzyw i mięs oraz do wspaniałych deserów. Każdy kucharz i każdy miłośnik dobrej kuchni ma tutaj niezwykłe pole do popisu.
Skład: nasiona amarantusa (szarłatu) a także:
więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies, więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża, Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe, skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana, poza tym znajdują się jeszcze: cynk, potas i fosfor.
Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu spożywać go mogą chorzy na celiakię.
Sposób użycia: dodatek do musli i zup mlecznych. Zalecany jako zamiennik 45 (w ilości 10-15 %) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.
Masa netto: 120g
Produkt najlepiej spożyć przed
03.04.2016