Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

AMARANTUS EKSPANDOWANY 100g POPPING BEZGLUTENOWY

12-05-2015, 20:03
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3.89 zł     
Użytkownik trzyziarna
numer aukcji: 5261969946
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 12   
Koniec: 12-05-2015 19:57:41
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kontakt

 

519-[zasłonięte]-637

[zasłonięte]@falloncoffee.pl

Kraków

Wysyłka

WYSYŁKA W CIĄGU

48 GODZIN

  • kurier
  • kurier za pobraniem
  • paczka pocztowa
  • list pocztowy polecony

Sposób płatności

  • przelew tradycyjny
  • płatność Payu
  • za pobraniem

PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST

AMARANTUS EKSPANDOWANY

POPPING 100G


NATURALNE ŹRÓDŁO BIAŁKA

100% BEZGLUTEN

BOGACTWO WITAMIN


NAJWYŻSZA JAKOŚĆ I

GWARANCJA BEZPIECZNYCH

ZAKUPÓW

 

 

 

Amarantus szczególnie rekomendowany jest dla osób prowadzących aktywny i szybki tryb życia oraz dla osób narażonych na wysoki stres.


 

Skład: 100% ziaren amarantusa, szarłata

Kraj pochodzenia: Ameryka Płd

Waga netto: 100g


Dieta z udziałem amarantusa jest zalecana w ramach profilaktyki chorób serca. Spożycie 100g nasion pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Włączenie, do jednego posiłku dziennie, potrawy przygotowanej z amarantusa całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo.



Amarantus to zboże, nazywane złotem Inków, stanowi wartościowy składnik produktów śniadaniowych i ciastek. Jako dodatek, w postaci mąki, ziarna lub płatków może być stosowane do większości potraw mącznych, zup lub jako zamiennik kasz.


Nasiona amarantusa stanowią niezwykle cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, które nie zawiera glutenu i przez to jest nadzwyczaj cennym składnikiem diety osób z celiakią. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika. Ponadto amarantus jest źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Pod względem zawartości składników mineralnych ziarna amarantusa przewyższają wszystkie inne dostępne na rynku zboża.

 

 

Nasiona amarantusa charakteryzują się bardzo wysoką wartością odżywczą ze względu na obecność cennego białka, jak również kwasów tłuszczowych, błonnika pokramowego, składników mineralnych i witamin.

Białko - Amarantus jest źródłem cennego i dobrze przyswajalnego białka zawierającego komplet wszystkich niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Warto wiedzieć, że zawartość białka w szarłacie jest o wiele wyższa niż w przypadku innych popularnych zbóż. Zaś najwyższą wartość tego składnika osiągają ziarna i przetwory z amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbożami np. pieczywem.

 

Kwasy tłuszczowe - Zawarty w nasionach amarantusa tłuszcz jest źródłem dużej ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o bardzo cennych walorach zdrowotnych. Kwasy te obniżając poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

 

Błonnik pokarmowy - Amarantus zawiera bardzo duże ilości dobroczynnego błonnika, wpływającego korzystnie na pracę jelit, jak również obniżającego poziom cholesterolu we krwi. W nasionach szarłatu jest nawet dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż przykładowo w otrębach owsianych – powszechnie polecanych jako bardzo dobre źródło tego składnika.

 

Składniki mineralne - Amarantus charakteryzuję się wysoką zawartością wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu. Spożycie 100g nasion amarantusa pokrywa prawie 30% dziennego zapotrzebowania na wapń i ponad połowę zalecanej dziennej dawki żelaza. Dlatego jest on szczególnie polecany w diecie wegetariańskiej, której stosowanie często wiąże się z występowaniem niedoborów składników odżywczych.

 

Witaminy- Wśród witamin w amarantusie szczególnie królują antyoksydanty. Szarłat dostarcza dużych ilości witaminy A i E, które zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób m.in. choroby Alzechimera. Dodatkowo są wyśmienitym źródłem witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, zdolności koncentracji i zapamiętywania, a także do atrakcyjnego wyglądu skóry.

 

Dodatek amarantusa w diecie jest polecany każdemu. Szczególną uwagę powinny na niego zwrócić osoby z chorobami układu krążenia, układu kostnego i anemią. Amarantus doskonale uzupełnia również wartość odżywczą diety kobiet w ciąży (ze względu na dobry skład aminokwasowy i wysoki poziom żelaza), sportowców, osób starszych i rekonwalescentów. Warto również wspomnieć, że amarantus jest produktem lekkostrawnym - mogą go spożywać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym. Dodatkowo ma bardzo duże zastosowanie wśród osób cierpiących na celiakię – amarantus nie zawiera glutenu i dlatego może być bezpiecznie stosowany jako wartościowy element diety bezglutenowe.

 

Amarantus:

  • osusza wilgoć
  • dobrze działa na płuca
  • ziarna amarantusa mają więcej wapnia niż mleko
  • stymulują gospodarkę wapniowo - magnezową organizmu
  • ze względu na dużą zawartość naturalnego błonnika są rekomendowane dla osób u których występują braki substancji odżywczych

 

Ponadto amarantus ekspandowany jest świetnym dodatkiem do musli, owsianek, jogurtów lub może stanowić samodzielną pełnowartościową przekąskę.

Zobacz inne nasze aukcje
Zobacz inne nasze aukcje

Fallon Coffee

Zapraszamy do odwiedzin pozostałych naszych aukcji:

KomentarzePanelealle

 

  panele aukcyjne