PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST
AMARANTUS EKSPANDOWANY
POPPING 100G
NATURALNE ŹRÓDŁO BIAŁKA
100% BEZGLUTEN
BOGACTWO WITAMIN
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ I
GWARANCJA BEZPIECZNYCH
ZAKUPÓW
Amarantus szczególnie rekomendowany jest dla osób prowadzących aktywny i szybki tryb życia oraz dla osób narażonych na wysoki stres.
Skład: 100% ziaren amarantusa, szarłata
Kraj pochodzenia: Ameryka Płd
Waga netto: 100g
Dieta z udziałem amarantusa jest zalecana w ramach profilaktyki chorób serca. Spożycie 100g nasion pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Włączenie, do jednego posiłku dziennie, potrawy przygotowanej z amarantusa całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo.
Amarantus to zboże, nazywane złotem Inków, stanowi wartościowy składnik produktów śniadaniowych i ciastek. Jako dodatek, w postaci mąki, ziarna lub płatków może być stosowane do większości potraw mącznych, zup lub jako zamiennik kasz.
Nasiona amarantusa stanowią niezwykle cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, które nie zawiera glutenu i przez to jest nadzwyczaj cennym składnikiem diety osób z celiakią. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika. Ponadto amarantus jest źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Pod względem zawartości składników mineralnych ziarna amarantusa przewyższają wszystkie inne dostępne na rynku zboża.
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Nasiona amarantusa charakteryzują się bardzo wysoką wartością odżywczą ze względu na obecność cennego białka, jak również kwasów tłuszczowych, błonnika pokramowego, składników mineralnych i witamin.
Białko - Amarantus jest źródłem cennego i dobrze przyswajalnego białka zawierającego komplet wszystkich niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Warto wiedzieć, że zawartość białka w szarłacie jest o wiele wyższa niż w przypadku innych popularnych zbóż. Zaś najwyższą wartość tego składnika osiągają ziarna i przetwory z amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbożami np. pieczywem.
Kwasy tłuszczowe - Zawarty w nasionach amarantusa tłuszcz jest źródłem dużej ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o bardzo cennych walorach zdrowotnych. Kwasy te obniżając poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Błonnik pokarmowy - Amarantus zawiera bardzo duże ilości dobroczynnego błonnika, wpływającego korzystnie na pracę jelit, jak również obniżającego poziom cholesterolu we krwi. W nasionach szarłatu jest nawet dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż przykładowo w otrębach owsianych – powszechnie polecanych jako bardzo dobre źródło tego składnika.
Składniki mineralne - Amarantus charakteryzuję się wysoką zawartością wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu. Spożycie 100g nasion amarantusa pokrywa prawie 30% dziennego zapotrzebowania na wapń i ponad połowę zalecanej dziennej dawki żelaza. Dlatego jest on szczególnie polecany w diecie wegetariańskiej, której stosowanie często wiąże się z występowaniem niedoborów składników odżywczych.
Witaminy- Wśród witamin w amarantusie szczególnie królują antyoksydanty. Szarłat dostarcza dużych ilości witaminy A i E, które zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób m.in. choroby Alzechimera. Dodatkowo są wyśmienitym źródłem witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, zdolności koncentracji i zapamiętywania, a także do atrakcyjnego wyglądu skóry.
Dodatek amarantusa w diecie jest polecany każdemu. Szczególną uwagę powinny na niego zwrócić osoby z chorobami układu krążenia, układu kostnego i anemią. Amarantus doskonale uzupełnia również wartość odżywczą diety kobiet w ciąży (ze względu na dobry skład aminokwasowy i wysoki poziom żelaza), sportowców, osób starszych i rekonwalescentów. Warto również wspomnieć, że amarantus jest produktem lekkostrawnym - mogą go spożywać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym. Dodatkowo ma bardzo duże zastosowanie wśród osób cierpiących na celiakię – amarantus nie zawiera glutenu i dlatego może być bezpiecznie stosowany jako wartościowy element diety bezglutenowe.
Amarantus:
- osusza wilgoć
- dobrze działa na płuca
- ziarna amarantusa mają więcej wapnia niż mleko
- stymulują gospodarkę wapniowo - magnezową organizmu
- ze względu na dużą zawartość naturalnego błonnika są rekomendowane dla osób u których występują braki substancji odżywczych
Ponadto amarantus ekspandowany jest świetnym dodatkiem do musli, owsianek, jogurtów lub może stanowić samodzielną pełnowartościową przekąskę.