Amarantus to jedno z najstarszych i najbardziej pożywnych tzw. pseudo zbóż. Stosowany był już przez starożytnych Azteków jako wartościowe pożywienie, a także jako element rytuałów religijnych. Amarantus proponujemy do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Jednostka Certyfikująca AgroBIOTest, PL-EKO-07
Przepis na zapiekankę amarantusową z warzywami:
Składniki: 250 g ziarna amarantusa, jedna kostka bulionowa wegetariańska, 2 duże cukinie (lub kabaczki), bakłażan, 2 papryki, cebula, sos pomidorowy, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, szczypta zmielonego kminu rzymskiego oraz gałki muszkatołowej, ser mozzarella, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Amarantus dokładnie płuczemy przez gęste sitko pod bieżącą wodą. Nstępnie zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2. Dodajemy kostkę bulionową i gotujemy ok. 25 min. W tym czasie przygotowywujemy warzywa. Cukinie, bakłażana, paprykę kroimy w kostkę i marynujemy w sosie (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny,sól, pieprz). Dodejemy cebulę pokrojoną w plasterki. Po przecedzeniu przekładamy amarantus do naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego oliwą). Następnie dodajemy warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na końcu odkrywamy naczynie, posypujemy potrawę startym serem mozarella i posypujemy kminem rzymskim oraz gałką muszkatołową. Pieczemy jeszcze ok. 5 min. Potrawę serwujemy z posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 374 kcal (1565 kJ)
Białko- 14,5 g
Węglowodany- 66,7 g
Tłuszcz- 6,5 g