Alpejskie Zioła to niezwykle delikatna mieszanka herbat. W skład tego zestawu wchodzi herbata zielona Sencha i białe Pai Mu Tan z bambusem oraz Fujian White. Do całości jest dodany liść melisy, mięta oraz trawa cytrynowa i bławatek. Dzięki takiemu składu herbata po zaparzeniu ma niesamowity orzeźwiający aromat, a jej smak jest delikatny i doskonały, o każdej porze dnia.
Sposób przygotowania:
Należy parzyć ją w temperaturze 60 do 70 stopni Celsjusza maksymalnie 10-15 minut. Woda nie może przekraczać 90 stopni Celsjusza, gdyż biała herbata musi być parzona w niższych temperaturach. Aby smak był wyrazisty trzeba zaparzyć większą ilość suszu niż w przypadku herbat zielonych czy czarnych.
Herbata biała Herbata biała jest najbardziej docenianą herbatą przez koneserów i nie bez powodu. Szczyci się ona nie tylko wspaniałym smakiem ale też właściwościami zdrowotnymi. Dzięki związkom polifenoli herbata biała spowalnia proces starzenia. Pomaga w walce z zapaleniem płuc czy bakteriami wywołującymi próchnicę, przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach.
Herbata zielona jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz przeciwutleniacze, działa oczyszczająco na skórę i organizm, ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia kości, pomaga zapobiec nowotworom i atakom serca. Na dalekim wschodzie nazywana jest „kluczem do długowieczności”.
|