Aloes był znany i stosowany już od 7 tys. lat i nadal fascynuje ludzi na całym świecie. Na wschodzie aloes zwany był powszechnie „cudowną rośliną”. Pierwsze wzmianki o właściwościach aloesu znajdziemy w starożytnych i indyjskich traktatach medycznych.
Działanie
Na układ trawienny: wspomaga trawienie, chroni ścianę żołądka i dwunastnicy przed działaniem soku żołądkowego, usprawnia pracę jelit, działa skutecznie w zaparciach, wzmaga apetyt
Na skórę, włosy i paznokcie: bezpośrednio stosowany działa gojąco i regenerująco na naskórek, stosowany zewnętrznie do łagodzenia oparzeń, działa nawilżająco
Na odporność, w przeziębieniu i grypie: pobudza układ immunologiczny do działania, działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
Miąższ aloesu zawiera bogactwo składników czynnych biologicznie. Są to m.in. aminokwasy i enzymy (lipaza, amylaza, celulaza), a także witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C, A, cholinę oraz związki mineralne: wapnia i magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi, germanu. Aloes dzięki dużej zawartości polisacharydów zyskał miana najbardziej uniwersalnego suplementu diety ułatwiającego oczyszczanie organizmu.
Skład: sok z aloesu, kwas cytrynowy (regulator kwasowości). Przed użyciem wstrząsnąć. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 tygodni, przechowywać w lodówce.
Pojemność: 1000 ml