Stosowany jako jeden z lepszych olei roślinnych w przemyśle spożywczym, bardzo często dodawany do potraw kuchni orientalnej, głównie chińskiej.
Dodawany do potraw smażonych, gotowanych oraz sałatek.
Potrawą nadaje rewelacyjnego sezamowego zapachu oraz orzechowego smaku
. Nie można używać oleju sezamowego do smażenia!
Służy do doprawiania potraw, a nie do smażenia
Stosowany jako składnik potraw obniża ciśnienie krwi, posiada zdrowe tłuszcze nienasycone.
Ma właściwości regenerujące, przeciwzapalne, nawilżające, rozgrzewające, oczyszczające tonizujące, zwalcza wolne rodniki.
W swoim składzie ma przeważającą część nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 ok. 41-43%), które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia.
Ważną substancją jest także sezaminę.
Oprócz niej olej sezamowy zawiera lecytnę, witaminę B6, D i E, fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo.
. Dzięki witaminie B olej ten wspomaga organizm w chorobie sercowo-naczyniowej i zawałem serca - zmniejsza prawdopodobieństwo ich wystąpienia, a zawarty w nim fosfor i magnez pozwala na prawidłowe bicie serca.
Sezamina i wapń regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu.
Sezamina to także spowolnienie tworzenia się tkanki tłuszczowej i zaopatrzenie mięśni w składniki odżywcze.
250 ML