Danuta Wójcik-Wojtkowiak, Barbara Politycka, Wanda Weyman-Kaczmarkowa
ALLELOPATIA
I. ALLELOPATIA - ISTOTA ZJAWISKA
Wstęp
Natura chemiczna allelozwiązków
Źródła allelozwiązków
Uwalnianie związków allelochemicznych
Losy allelozwiązków w środowisku
Metody badawcze
Perspektywy allelopatii
Podsumowanie
II. ODDZIAŁYWANIE ZWIĄZKÓW ALLELOCHEMICZNYCH NA PROCESY FIZJOLOGICZNE
Wstęp
Wpływ na podziały i elongację komórek
Wpływ na hormony kontrolujące wzrost
Wpływ na przepuszczalność błon cytoplazmatycznych
Wpływ na enzymy i metabolizm
Wpływ na gospodarkę wodną
Wpływ na pobieranie jonów
Wpływ na proces fotosyntezy
Wpływ na proces oddychania
Allelopatia a niekorzystne czynniki środowiska
Glikozylacja jako sposób detoksykacji inhibitorów allelochemicznych
Podsumowanie
III. POTENCJAŁ ALLELOCHEMICZNY ROZKŁADAJĄCYCH SIĘ TKANEK ROŚLINNYCH
Wstęp
Akumulacja allelozwiązków i rozwój mikroflory w podłożach szklarniowych pod uprawą ogórka
Powstawanie allelozwiązków podczas rozkładu resztek posprzętnych roślin zbożowych
- Kukurydza
- Żyto i pszenica
- Izolacja oraz identyfikacja kwasów fenolowych pochodzących z młodych roślin żyta i pszenicy
Podsumowanie
Wydawnictwo: Akademia Rolnicza w Poznaniu
Rok wydania: 1998
Stron: 92
Okładka: miękka
Stan ogólny: BDB, zdjęcie powyżej
Dodatkowe uwagi: książka nowa