|
WITAM Przedmiotem aukcji jest zestaw składnikówstosowanych w kuchni molekularnej /DLA POCZĄTKUJĄCYCH/ W skład którego wchodzą:1/50 gram Alginianu sodu 2/50 gram Agaru3/50 gram Karagenu4/50 gram Gumy ksantanowej Pakowane w pojemniczkach z plombą zabezpieczającą
POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZASTOSOWANIAW KUCHNI MOLEKULARNEJ ZNAJDZIESZ NA MOICH POZOSTAŁYCH AUKCJACH W/W opakowania wystarczają na około 25 próbw zależności od przeznaczenia /max 2gr.na jedną próbę/ 1/Alginian sodu /E401/ Dodatek żywnościowy, jest to sól sodowakwasu alginowego.Otrzymuje się ją z wodorostów wyrzucanych na brzeg Atlantyku. Sól ta jest bezbarwna i bez smaku. Dobrze wiąże wodę.1 g wiąże około 25-30 g wody. Używana jako zagęstnik, substancja żelującalub stabilizator do np. mas marcepanowych, nadzień owocowych, sosówsałatkowych, majonezów nisko tłuszczowych, mrożonych przetworów rybnych,warzyw puszkowanych,koncentratów sosów,dżemów,galaretek i marmolad,lodów,deserów,serków termizowanych.Alginian sodu dodawany jest jakosubstancja klarująca do soków,moszczy,piwa,wina czy miodów pitnych. Kraj pochodzenia:WłochyData ważności:2016.06.01 2/Agar /E406/ Jest bezbarwną substancją żelującą uzyskiwanąz morskich glonów.Posiada wspaniałe wartości zdrowotne,wysoką zwartośćminerałów,witamin i protein.Zawiera:jod,wapń i żelazo.Używany jest zamiast żelatyny.Z jego dodatkiem przyrządza się desery a więcgalaretki,dżemy,budynie,kremy,sorbety,żelki,cukierki,lizaki,konfitury,lody itp.Podatnym składnikiem jest mleko,na bazie któregomożna tworzyć jogurty,kefiry,żele mleczne.W większych dawkach robić galarety mięsne czy rybne.
Wartość energetyczna "0" Agar należy przechowywać w suchymi chłodnym miejscu. Kraj producenta;WłochyTermin przydatności do spożycia:Należy spożyć do: 2017.02.23 3/ Karagen Jest to mieszanina hydrokoloidów otrzymywana z czerwonych glonówmorskich Rodophyceae biorących swoją nazwę od okręgu wIrlandii - Carragheen, gdzie jest stosowana od kilkuset lat.Karagen dzięki swoim właściwościom jest stosowanyjako substancja zagęszczająca, a także stabilizująca zawiesiny i emulsje.Karagen jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym do wyrobuprzetworów owocowych typu konfitury, galaretki owocowe nisko słodzone,do wyrobu jogurtów smakowych i termizowanych, serów topionych,twarogów termizowanych, w przemyśle piekarskim, cukierniczym,koncentratów, mięsnym, rybnym. Karagen łączy się z innymi hydrokoloidami.
Tabelę przykładowych zastosowań karagenuoraz dawki załączam przy zakupie. Termin przydatności do spożycia:Najlepiej spożyć przed:2016.06.30 Kraj pochodzenia: Chiny 4/Guma ksantanowa /E415 Termin przydatności do spożycia:Najlepiej spożyć przed:2016.07.12 Guma ksantanowa- wielocukier pochodzenia mikrobiologicznego.Otrzymuje się ją w wyniku fermentacji cukrów przez bakterieXanthomonas campestris.Guma ksantanowa tworzy roztwory,których lepkość jest w małym stopniu zależna od pH, temperaturyi dodatku soli, oraz czynników mechanicznych- mieszania. Jest też odporna na kwaśne środowisko. Układy zagęszczone gumą ksantanową wytrzymują zarównoogrzewanie jak i zamrażanie oraz ponowne rozmrażanie.Obecność soli zwiększa lepkość układu. Dzięki chemiczneji fizycznej stabilności gumy ksantanowej jest on szczególnieprzydatna do zagęszczania silnie kwaśnych lub zasadowychroztworów.W przemyśle spożywczym guma ksantanowa jest bardzo często w sosach sałatkowych. To zapobiega oddzielaniu oleju poprzez stabilizowanieemulsji. Guma ksantanowa jest stosowana w produktach mleczarskich,gdzie działa jako zagęszczacz i stabilizator. Zapobiega to tworzeniu siękryształów lodu i zapewnia poczucie tłustości w ustach w nisko tłuszczowychproduktach mlecznych. Właściwości zagęszczające gumy ksantanowej są również szeroko stosowane w przemyśle kosmetycznym jako dodatek do kremów, który zapewnia ich spójność.// zrób sobiekrem.pl ,mazidła.com ,ecospa.pl //
Guma ksantanowa może być również stosowana przez osoby uczulone na gluten, jako dodatek do pieczywa, makaronów i innych dań z mąki bezglutenowej. Zwykle używa się jej 0,5 % objętości cieczy. Kraj pochodzenia: Chiny Uwaga!Alginian nie tworzy kuleczek z płynami o PH poniżej 4 Jeśli masz pytania napisz do mnie.
000[zasłonięte]000000[zasłonięte]00000[zasłonięte]000 |
|