|
WITAM Przedmiotem aukcji jest zestaw składnikówstosowanych w kuchni molekularnej/DLA POCZĄTKUJĄCYCH/Sferyfikacja podstawowa
W skład którego wchodzą:1/50 gram Alginianu sodu E-401 /termin przydatności do spożycia:2016.06.01/ 2/50 gram cytrynianu E-331/termin przydatności do spożycia:2016.01.31./
3/50 gram chlorku wapnia E-509/termin przydatności do spożycia:2016.10.31./
Pakowane w pojemniczkach z plombą zabezpieczającą Do zakupu /w informacji dla Kupującego/udostępnione są:tabele sferyfikacji oraz wykonania" kawioru"
POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZASTOSOWANIAW KUCHNI MOLEKULARNEJ ZNAJDZIESZ NA MOICH POZOSTAŁYCH AUKCJACH W/W opakowania wystarczają na około 25 próbw zależności od przeznaczenia /max 2gr.na jedną próbę/ 1/Alginian sodu /E401/ Dodatek żywnościowy, jest to sól sodowakwasu alginowego.Otrzymuje się ją z wodorostów wyrzucanych na brzeg Atlantyku. Sól ta jest bezbarwna i bez smaku. Dobrze wiąże wodę.1 g wiąże około 25-30 g wody. Używana jako zagęstnik, substancja żelującalub stabilizator do np. mas marcepanowych, nadzień owocowych, sosówsałatkowych, majonezów nisko tłuszczowych, mrożonych przetworów rybnych,warzyw puszkowanych,koncentratów sosów,dżemów,galaretek i marmolad,lodów,deserów,serków termizowanych.Alginian sodu dodawany jest jakosubstancja klarująca do soków,moszczy,piwa,wina czy miodów pitnych. Kraj pochodzenia:Włochy 2/ Cytrynian soduZastosowanie przy produkcji żywności
Wyroby cukiernicze, koncentraty ciast i deserów, koncentraty napojów, koncentraty lukru do ciast, wyroby ciastkarskie, ciasta, chrupki, wyroby typu czipsy, koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw, polewy do deserów, lody i ich koncentraty, margaryny, napoje bezalkoholowe, przyprawy do potraw, wyroby garmażeryjne, mleko zagęszczone słodzone i niesłodzone, konserwy warzywno-mięsne, musztarda, majonezy, sosy sałatkowe, serki twarogowe termizowane, Napoje mleczne fermentowane, desery mleczne, sery topione, ser Mozzarella, przetwory rybne, oliwki w zalewie, napoje spirytusowe, dżemy, marmolady Kosmetyki, np. błyszczyk
Kraj pochodzenia: Chiny
3/Chlorek wapniaMa również zastosowanie w przetwórstwie spożywczym Znaczne ilości chlorku wapnia są wykorzystywane w przemyśle spożywczym (E509) oraz farmaceutycznym (farmakopea). Chlorek wapnia jest stosowany w produkcji konserw, uzdatniania wody do napojów bezalkoholowych i piwa, wytwarzania sera (zwiększa rozmiar i siłę skrzepu oraz przyspiesza dojrzewanie), w celu uwydatnienia smaku żywności, do konserwowania żywności i pakowania, jako suplement diety. Z przykładowych zastosowań można wymienić ujędrnianie skórki owoców i warzyw. W macerowanych owocach i warzywach wzmacnia konsystencję produktu. W owocach i warzywach w kawałkach stosowanie CaCl2 w syropie owoców i warzyw zapewnienia ich maksymalną sztywność i lepszą jakość, a częściowo odwadnia powierzchnię wierzchnią w puszkowych ziemniakach, zmniejszając w ten sposób ich złuszczanie. Wołowina może być również przetwarzana z chlorkiem wapnia, a także ryby mogą być w chlorkowej solance ujędrniane. Chlorek wapnia jako środek osuszający jest stosowany w transporcie orzeszków ziemnych, obniżając ich wilgotność i uniemożliwiając powstawanie pleśni. Kraj pochodzenia: Rosja
Uwaga!Alginian nie tworzy kuleczek z płynami o PH poniżej 4 Jeśli masz pytania napisz do mnie.
000[zasłonięte]000000[zasłonięte]00000[zasłonięte]000 |
|