WAKAME są koloru oliwkowego rosną w płytkiej wodzie do głębokości 5-6 m. Pędy mają kształt skrzydła o długości ok. 50 cm. Właściwości lecznicze: Wakame są produktem schładzającym o słonawym orzechowym smaku, działają moczopędnie, nawilżająco. Wakame nawilżają stwardniałe tkanki, dodatkowo wykazują działanie rozrzedzające (podczas kaszlu z zieloną lub żółtą wydzieliną). Wakame przeciwdziałają nowotworom, guzom i naroślom.
Wakame są to jedee z wodorostów zawierające najwyższą zawartość wapnia – 1300 mg w 100 mg części jadalnych. Ponadto Wakame są bogate w niacynę i taminę; gwarantują zdrowe włosy i skórę. W tradycji japońskiej Wakame używano do oczyszczenia krwi matki po urodzeniu dziecka.
PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone na słońcu wodorosty Wakame należy namaczać przez 3-4 minuty. Następnie osuszyć, płyn po namaczaniu zachować do gotowania 2. Następnie należy przeciąż wzdłuż każde skrzydełko i pozbyć się twardych nerwów, których można użyć do przygotowania potraw wymagających dłuższego gotowania. Wodorosty Wakame należy gotować przez 45 minut. 3. Wakame używa się tak jak zielonych warzyw liściastych: świetnie nadają się do zup, sałatek, gulaszów, kanapek, pieczonych warzyw, dań smażonych, past i ziaren.
Zalecane maksymalne spożycie tygodniowo około 5g dla osoby dorosłej, dzieci do lat 4: 1,6g
Najlepiej smakują w potrawce z gotowaną marchwią, cebulą podawane z sosem sojowym. W zupie miso.
|
|