Algi, Wodorosty WAKAME SUSZONE BIO 25g-PORTO MUINOS
WAKAME są koloru oliwkowego rosną w płytkiej wodzie do głębokości 5-6 m. Pędy mają kształt skrzydła o długości ok. 50 cm.
Wakame są to jedee z wodorostów zawierające najwyższą zawartość wapnia – 1300 mg w 100 mg części jadalnych. Ponadto Wakame są bogate w niacynę i taminę; gwarantują zdrowe włosy i skórę. W tradycji japońskiej Wakame używano do oczyszczenia krwi matki po urodzeniu dziecka.
PRZYGOTOWANIE:
1. Suszone na słońcu wodorosty Wakame należy namaczać przez 3-4 minuty. Następnie osuszyć, płyn po namaczaniu zachować do gotowania
2. Następnie należy przeciąż wzdłuż każde skrzydełko i pozbyć się twardych nerwów, których można użyć do przygotowania potraw wymagających dłuższego gotowania. Wodorosty Wakame należy gotować przez 45 minut.
3. Wakame używa się tak jak zielonych warzyw liściastych: świetnie nadają się do zup, sałatek, gulaszów, kanapek, pieczonych warzyw, dań smażonych, past i ziaren.
Zalecane maksymalne spożycie tygodniowo około 5g dla osoby dorosłej, dzieci do lat 4: 1,6g
Najlepiej smakują w potrawce z gotowaną marchwią, cebulą podawane z sosem sojowym. W zupie miso.
Waga netto: 25g
Skład: 100% Ekologiczne wodorosty wakame
Wartości odżywcze na: 100 g
Kalorie: 304,9 kcal/1277,7
Tłuszcze: 2,7 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 1,2 g
Węglowodany: 38 g; w tym cukier - <0,5 g
Białko: 16,8 g
Błonnik: 30,7 g
Sód (Na): 3,5 g
Produkt z ekologicznych upraw: Tak
Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów: Tak
Swojskie (domowe) Przetwory: Tak
Zdrowa żywność: Tak
Certyfikat Pochodzenia Ekologicznego: ES-ECO-022-GA