Ponownie przygotuj słodki płyn i zalej nim kryształki dodając suszone owoce (owoce zmieniaj raz w tygodniu).
UWAGI:
Optymalna temperatura hodowli to 18-25 °C (temperatura pokojowa).
Do hodowli kryształków używaj niemetalowych przedmiotów !!!
Woda stosowana do hodowli to najlepiej krystalicznie czysta woda źródlana świeżo pobrana ze źródła. Można z powodzeniem jednak używać niegazowanej wody mineralnej lub po prostu przegotowanej wody z kranu. Kranówkę przed przegotowaniem dobrze jest wcześniej przefiltrować w filtrze do wody.
Owoce (rodzynki, morele lub figi) zmieniamy raz na tydzień.
Kurację zaczynamy od picia małych ilości wodnego kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będą układ pokarmowy. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek wodnego kefiru uniknąć można czasem występującej zbyt gwałtownej reakcji (np. zbyt wolnych stolców) na początku stosowania kuracji.
Kuracja może trwać dowolnie długo, lecz skutki odczuwalne powinny być po kilku pierwszych miesiącach stosowania (4-6 m-cy).
Podczas hodowli kryształki rosną i zwiększają swoją objętość, więc można się nimi podzielić lub produkować i wypijać większe ilości napoju, czy spożytkować jego nadmiar zgodnie z podanymi na stronie przepisami.
Zalewając większą ilość kryształków mniejszą ilością płynu skracamy czas produkcji napoju (np. po 12h zamiast po 24h). Prawidłowo powinien on mieć smak podobny do odgazowanego lekko musującego szampana (proporcja 2 łyżki kryształków na 1 litr płynu po 24 h). Jeśli kryształków jest dużo, a płynu mało, to napój otrzymamy szybciej, a przetrzymując dłużej kryształki 24 godzinna fermentacja będzie bardzo zaawansowana, a smak napoju bardziej kwaśny/octowy.
Kryształki japońskie można mrozić lub suszyć, jeśli planowana jest np. dłuższa przerwa w piciu wodnego kefiru.