Witam wszystkich . Mam do sprzedania
1łyżkę grzybka tybetańskiego
2 łyżki alg morskich
+ 2 sztuki grzybka herbacianego kombuchy, kombuczy+ starter (tj.płyn w którym pływa)
+ dołączam przepisy na maseczki z alg, mydło, zastosowanie alg, na jakie schorzenia, dozowanie
+ przepis na własny ser z mleka z grzybka tybetańskiego ( bardzo smaczny, kupny się chowa)
+ przepis na hodowanie grzybka kombuchy
Cena 14 zł za cały zestaw
koszt wysyłki paczki priorytetowej 12 zł,każdy rodzaj grzybka wysyłany w plastikowych butelkach, nie jest mozliwe wysłanie listem , wysyłka po zaksięgowaniu pieniążków od poniedziałku do środy , żeby szybko dotarły do klienta
Nr konta: 13 1020 [zasłonięte] 3[zasłonięte]0170002 [zasłonięte] 007822
Hodowla jest bardzo prosta ale o tym poniżej:
|
Grzybek tybetański
Hodowla:
· Do szklanego słoika włożyć łyżkę grzybka i zalać szklanką mleka 3,2 % ( po innym słabo się rozwija)
· Odstawić na 24 godz.
· Przecedzić- mleko nadaje się do picia
· Grzybka przepłukać pod bieżącą wodą
· Zalać mlekiem
· Słoika nie zakręcać przykryć gazą
WAŻNE : Nie wolno uzywać metalowych przedmiotów, bo grzybek ginie, łyżeczka, sitko plastikowe
Smak: przyjemny , przypomina kefir, zsiadłe mleko, można przyrządzać na słodko z owocami , lub słono -dodawać do mizerii lub zrobić własny serek
Zastosowanie na różne schorzenia: zwiększa przemianę materii, pomaga na trawienie, zwiększa odporność ,wytwarza właściwą florę bakteryjną w żołądku ( można stosować jako probiotyk), reguluje ciśnienie tętnicze, pomaga w schorzeniach związanych z bezsennością i stresem i wielu innych
|
Algi, czyli kryształy japońskie
Hodowla:
• Do szklanego słoika włożyć 2 łyżki alg i zalać szklanką wody zwykłej , dodać kilka łyżeczek cukru i kilka rodzynek( w razie braku inne suszone owoce)
• Odstawić na 24 godz.
• Przecedzić- napój nadaje się do picia
• Algi przepłukać pod bieżącą wodą
• Zalać wodą z kilkoma łyżeczkami cukru i włożyć te same rodzynki, rodzynki wymienia się raz na tydzień, cukier daje się codziennie przy wymianie wody
• Słoika nie zakręcać przykryć gazą
WAŻNE : Nie wolno uzywać metalowych przedmiotów, bo algi giną, łyżeczka, sitko plastikowe
Smak: przyjemny , lekko słodkawy, na bazie wody z alg i soku z czarnego bzu produkuje się napój znany po nazwą Carpe Diem
Woda z alg znana jest pod nazwą kefir wodny
Zastosowanie w kosmetyce: kąpiele, maseczki ,mydło do cer z problemami skórnymi trądzik, wypryski, oparzenia( ładnie goi)- na maseczki i mydło dołączam przepis
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA PRZY SCHORZENIACH:
- schorzenia układu nerwowego,
- wrzody wewnętrzne,
- bronchit,
- sklerozy,
- zawały serca,
- woreczek żółciowy,
- wątroby,
- nerek,
- żołądek i jelita,
Choroby skórne, trądzik ,łupież, łuszczyca i inne.
Odnośnie kombuchy, kombuczy- jest to grzyb herbaciany Kombucza – napój orzeźwiający ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej grzybek japoński. Napój był popularny w Polsce do czasu wprowadzenia Coca-Coli i Pepsi-Coli [potrzebne źródło]. Galaretowaty „grzybek” przetwarzający herbatę składa się z pozostających w symbiozie grzybów typu Saccharomyces ludwigii, Saccharomyces apiculatus i bakterii Acetobacter xylinum, Acetobacter xylinoides. Drożdże rozmnażają się drogą wegetatywną przez pączkowanie, tworząc galaretowatą warstwę na powierzchni herbaty. Galareta, zależnie od użytego rodzaju herbaty, zabarwia się od jasnej szarości do ciemnego brązu. Do wyrobu kombuczy najlepiej nadaje się niefermentowana herbata zielona ( wikipedia patrz), inna również próbowałam na różnych , w różnych herbatach różne smaki
Na litr napoju potrzeba 100 gramów cukru i 5 g herbaty. Po zaparzeniu i ostygnięciu wkłada się grzybek. Naczynie przykrywa się płótnem chroniącym przed kurzem i muchami. Napój przy temperaturze pokojowej jest gotowy po 3-5 dniach.Wieloletnie badania prowadzone na całym świecie udowodniły, że KOMBUCHA:
· wzmacnia układ immunologiczny
· pomaga w zapobieganiu przeziębień
· mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
· reguluje przemianę materii
· reguluje ciśnienie krwi
· odtruwa organizm
· wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
· przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
· cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm(tłuszcze się spalają a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej)
· zmniejsza objawy menopauzy
· dodaje siły i poprawia koncentrację
· wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy
· łagodzi objawy reumatyzmu
· zmniejsza ryzyko nowotworów
· efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit
· wpływa kojąco na układ nerwowy
· skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami
· pomaga w leczeniu astmy
· zmniejsza poziom cholesterolu
· łagodzi objawy migreny.
Hodowla: do czystego słoika około litra wkładamy grzybka, zalewamy niedużą ilością płynu, który powstał z poprzedniej fermentacji, jest to tzw starter i dopełniamy herbatą osłodzoną ( 2 łyżki cukru na litr herbaty) i stawiamy w temperaturze pokojowej , wg źródeł napój gotowy do picia jest po 8-10 dniach, mnie smakuje już po 5 dniach ma lekki jabłkowy smak, musi przestać się musować , jak cieplej to fermentacja zachodzi szybciej, jak zimniej to dłużej, nowy grzybek tworzy się na powierzchni , starszy opada
|