Działanie:
Suplement
diety algi-mix to zestaw optymalnie dobranych alg
(spirulina, chlorella) w stosunku 2:1 oraz naturalnej witaminy C
pochodzącej z aceroli, która wspomaga biodostępność
wszelkich odżywczych związków zawartych w preparacie.
Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych białek
stanowiących 60% ich suchej masy, chlorofilu (1%), licznych naturalnych
witamin i minerałów (10%), a także kwasów
tłuszczowych (ponad 4% suchej masy alg).
Polecany w celu uzupełnienia
niedoborów diety osobom osłabionym, przemęczonym, a także
rekonwalescentom.
-
Spirulina
- to hodowana na Hawajach najbogatsza na świecie w zawartość
składników odżywczych alga. Jest to jednocześnie glon
zawierający w swoim składzie największą ilość białka. Glon ten wybitnie
bogaty jest w ß-karoten, witaminy B, biotynę, kwas foliowy,
wapno, magnez, potas, fosfor, żelazo (wybitnie duże ilości), cynk,
miedź, selen oraz kwasy tłuszczowe Omega-6 (GLA). Naturalna witamina C
występuje w spirulinie w śladowej ilości.
-
Chlorella - zawiera dużo
pełnowartościowego białka, tłuszcz, węglowodany, witaminy,
biopierwiastki, chlorofile a i b, beta-karoten, zeaksantynę oraz kwas
pantotenowy (witamina antystresowa). Ten bogaty skład
wyróżnia chlorellę spośród innych roślin. Ludność
w krajach ubogich często spożywa zamiast mięsa łatwo dostępną chlorellę.
Chlorella jest obdarzona znakomitymi własnościami odtruwającymi,
ułatwia gojenie się ran, wzmacnia odporność.
Usuwa z organizmu związki toksyczne, także niebezpieczne jony metali
ciężkich, ochraniając tym samym wątrobę.
-
Acerola
- to odmiana wiśni rosnąca w Ameryce Południowej, głównie w
Brazylii. Owoce tej rośliny uznane są za najbogatsze na świecie
źródło naturalnej witaminy C i flawonoidów
stabilizujących witaminę C czyli hamujących jej rozkład (utlenianie). W
preparacie zastosowano 25% wyciąg z aceroli ma zawartość naturalnej
witaminy C.