Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ALGI, KOMBUCHA, GRZYBEK TYBETAŃSKI 3 GRATISY PŁYNY

01-05-2014, 16:41
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 16.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 16.50 zł     
Użytkownik maly772
numer aukcji: 4162538243
Miejscowość Czersk
Kupiono sztuk: 11    Licytowało: 11    Wyświetleń: 265   
Koniec: 01-05-2014 16:10:50

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WITAM I ZAPRASZAM NA MOJĄ AUKCJĘ

 

OFERUJĘ:

DUŻY ZESTAW Z PŁYNAMI LUB BEZ:

ALGI

KOMBUCHA

GRZYBEK TYBETAŃSKI + GRATISY

 

NA INNYCH MOJEJ AUKCJI SPRZEDAJĘ TAKŻE ODDZIELNIE GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO I ODDZIELNIE ALGI


---------------------------------------------------------------------------

 

WYBIERAJĄC OPCJĘ LIST POLECONY PRIORYTETOWY:

PRZESYŁKA W KOPERCIE BĄBELKOWEJ W WORECZKACH STRUNOWYCH

 

W ZESTAWIE:

1) ALGI (NA 1 LITR WODY) 2 DUŻE ŁYŻKI

2) KOMBUCHA (NA 1 LITR WODY) 1 SZT.

3) GRZYBEK TYBETAŃSKI (NA 0,5 LITRA MLEKA) 2 ŁYŻECZKI

+ DODATKOWO GRATISY:

1) 2 BIAŁE PLASTIKOWE ŁYŻKI

2) MAŁE MYDEŁKO ALGOWE

3) ZESTAW ULOTEK O HODOWLI I WYKORZYSTANIU PRODUKTÓW

 

---------------------------------------------------------------------------

 

WYBIERAJĄC OPCJĘ Z PŁYNAMI - PACZKA PRIORYTETOWA:

PRZESYŁKA W PACZCE PRIORYTETOWEJ W BUTELKACH PLASTIKOWYCH

W ZESTAWIE:

1) ALGI (NA 1 LITR WODY) 2 DUŻE ŁYŻKI WRAZ Z PŁYNEM I RODZYNKAMI

2) KOMBUCHA (NA 1 LITR WODY) 1 SZT. WRAZ ZE STARTEREM

3) GRZYBEK TYBETAŃSKI (NA 0,5 LITRA MLEKA) 2 ŁYŻECZKI WRAZ Z MLEKIEM

+ DODATKOWO GRATISY:

1) 2 BIAŁE PLASTIKOWE ŁYŻKI

2) MAŁE MYDEŁKO ALGOWE

3) ZESTAW ULOTEK O HODOWLI I WYKORZYSTANIU PRODUKTÓW

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

OSOBIŚCIE KORZYSTAM Z DOBRODZIEJSTW TYCH PRODUKTÓW SPORZĄDZAJĄC HYPOALERGICZNE MYDEŁKO I PASTYLKI DO KĄPIELI Z ALG.

Z GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO WYTWARZAM SMACZNY TWAROŻEK I WYKORZYSTUJĘ JAKO KOSMETYK MIĘDZY INNYMI NA MASECZKI.

NA ŻYCZENIE MOGĘ NA MAILA WYSŁAĆ PRZEPISY.

 

WYSYŁKA ODBYWA SIĘ W PONIEDZIAŁKI I WTORKI - BY UNIKNĄĆ LEŻENIA NA POCZCIE - SĄ TO WYSYŁKI PRIORYTETOWE ALE ZDARZAŁO SIĘ ŻE ŚRODOWA WYSYŁKA NIE DOTARŁA DO PIĄTKU A JA NIE BĘDĘ ODPOWIADAŁ ZA NIEDOMAGANIA POCZTY.


W przypadku wybrania jako opcji dostawy listu priorytetowego wysyłka odbywa się na odpowiedzialność kupującego.

 

UWAGA!!!

ZE WZGLĘDU NA WYJAZD NA ŚWIĘTA WYSYŁKA ODBĘDZIE SIĘ 28-29.04

 

 

Grzybek tybetański - słowem wstępu

Grzybek tybetański jest fermentowanym napojem kefirowym. Grzybek znany jest na świecie od setek lat, a o jego właściwościach leczniczych jako pierwsi przekonali się tybetańscy mnisi. Podobno to dzięki piciu kefiru z grzybka cieszyli się wybitnym zdrowiem i zachowali długowieczność.

Kuracja kefirem z grzybka tybetańskiego powinna trwać 20 dni. Co wieczór przed snem należy wypijać odcedzony kefir. Po 20 dniach zrobić 10-dniową przerwę. Kurację można prowadzić 5-6 miesięcy.


Grzybek tybetański - właściwości zdrowotne

Regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego:

  1. poprawia przemianę materii
  2. oczyszcza i odtruwa organizm, sprzyja detoksykacji
  3. łagodzi wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego
  4. zapobiega powstawaniu miażdżycy
  5. wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
  6. pobudza działanie układu odpornościowego
  7. łagodzi objawy alergii
  8. oczyszcza układ moczowy, poprawia pracę nerek
  9. poprawia libido
  10. pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem
  11. dostarcza wielu witamin
  12. poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów
  13. dodatkowo ... hamuje starzenie komórek ;)

Grzybek tybetański - przeciwwskazania

  1. nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
  2. nadużywanie alkoholu
  3. stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
  4. osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
  5. ciąża - nie ma przeciwwskazań, ALE stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem!

Grzybek tybetański - hodowla krok po kroku

  • Wziąć szklany słoik, włożyć do niego 2 łyżeczki grzybka.
  • Zalać 1 szklanką zwykłego, nieprzegotowanego mleka (1 łyżeczka grzybka = 150 ml mleka).
  • Przykryć gazą, zabezpieczyć słoik gumką recepturką.
  • Odstawić słoik na 24 h w temperaturze pokojowej (18-24 stopnie Celsjusza).
  • Po tym czasie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku.
  • Grzybka opłukać letnią wodą, ponownie umieścić w słoiku.
  • Cykl powtórzyć.

WAŻNE!!! Podczas hodowli nie używamy metalowych przedmiotów - jedynie plastikowe i szklane!

 

Algi Morskie Algi MorskieOd niepamiętnych czasów mieszkańcy Kaukazu znają działanie alg morskich. Już jako dzieci piją wodę z alg i przeciętnie żyją do 110 lat. To jest jedyne miejsce na świecie, gdzie ludzie przy pełnym zdrowiu dożywają takiego wieku. Prof. Menkiw, który całe swoje życie poświęcił badaniom tych alg, stwierdził że w tym rejonie takie choroby jak gruźlica, rak, schorzenia żołądka zupełnie są nieznane. W Niemczech potwierdzał lecznicze działanie algi dr Drasek już przed 2 wojną światową. Algami uzdrawiał katary i schorzenia układu oddechowego, żołądka, chroniczne zapalenie jelit, zapalenie wątroby i kamienie żółciowe, choroby pęcherza i wspierał rekonwalescentów po ciężkich chorobach. Japońscy naukowcy stwierdzili, że algi powodują aktywność systemu immunologicznego organizmu w szczególności komórek tzw. "walczących" z T - lymphozytem, które mają niszczenie komórek nowotworowych. Algi znakomicie nadają się do usuwania zmarszczek lub jako odżywka dla włosów i skóry głowy. Bardzo dobre i widoczne efekty przynoszą stosowani nacieranie głowy algami np. w stanach łupieżowych, łuszczycowych.

 

Hodowla Alg Morskich Algi należy hodować w szklanym naczyniu.

1. Przygotowanie:
- 3 łyżeczki od herbaty kryształków;
- 4-5 łyżeczek cukru;
- 6-8 sztuk rodzynek;

2. Produkty włożyć do szklanego naczynia (np. 1 litrowego słoja ) i zalać l litrem zimnej wody - przegotowanej lub mineralnej nie gazowanej. Zamknąć naczynie. Jeśli nakrętka na słoik jest metalowa, to pod nakrętkę podłożyć folię, aby nie było styczności z metalowym wieczkiem. Odstawić na 24 godziny.

3. Codziennie zlewać wodę przez plastikowe sitko, algi dokładnie przepłukać (najlepiej pod bieżącą wodą), zalać ponownie 1 litrem wody, dodać 4-5 łyżeczki cukru (lub mniej 2-3).

4. Rodzynki należy wymieniać raz na tydzień.

5. Codziennie pić zlaną wodę. W przypadku nie zużycia nie należy wylewać wody, lecz stosować ją do mycia rąk, przemycia twarzy, moczenia nóg.

6. UWAGA!!! BRAK CUKRU I RODZYNEK ORAZ UŻWANIE METALOWYCH PRZEDMIOTÓW SPOWODUJE ZNISZCZENIE ALG.

 

KOMBUCHA

 

Kombucza – napój orzeźwiający ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej grzybek japoński. Napój był popularny w Polsce do czasu wprowadzenia Coca-Coli i Pepsi-Coli. Galaretowaty „grzybek” przetwarzający herbatę składa się z pozostających w symbiozie grzybów typu Saccharomyces ludwigii, Saccharomyces apiculatus i bakterii Acetobacter xylinum, Acetobacter xylinoides. Drożdże rozmnażają się drogą wegetatywną przez pączkowanie, tworząc galaretowatą warstwę na powierzchni herbaty. Galareta, zależnie od użytego rodzaju herbaty, zabarwia się od jasnej szarości do ciemnego brązu. Do wyrobu kombuczy najlepiej nadaje się niefermentowana herbata zielona[1].

Uzyskany napój jest słodkawy i lekko musuje.

Nazwa napoju pochodzi z Japonii, gdzie oznacza jednak herbatę z wodorostów.

W procesie fermentacji drożdże przetwarzają dodany do herbaty cukier w dwutlenek węgla i alkohol (ok. 0,5%). Powstają niewielkie ilości kwasu mlekowego i octowego i różne enzymy. Zawarte w napoju kwasy obniżają jego wartość pH. Przez pierwsze 8 dni uzyskany produkt ma cechy napoju orzeźwiającego, potem przekształca się w ocet spożywczy. W warunkach produkcji przemysłowej proces fermentacji zostaje przerwany po kilku dniach przez pasteryzację, a napój po dodaniu syropu rozlewany jest do butelek.

Napojowi przypisuje się wartości lecznicze, które nie zostały jednak potwierdzone przez badania naukowe. Ze względu na zawartość cukru jest niewskazany w przypadku osób chorych na cukrzycę. Ze względu na zawartość alkoholu dochodzącą nawet do 2% nie jest wskazany dla dzieci. Napój wywiera dodatni wpływ na florę bakteryjną jelit.

Wyrób kombuczy wymaga zachowania czystości w celu zapobieżenia powstawania pleśni.

Na litr napoju potrzeba 100 gramów cukru i 5 g herbaty. Po zaparzeniu i ostygnięciu wkłada się niewielki kawałek grzybni. Naczynie przykrywa się płótnem chroniącym przed kurzem i muchami. Napój przy temperaturze pokojowej jest gotowy po 3-5 dniach.

Wobec łatwej dostępności masowo produkowanych napojów orzeźwiających kombucza pozostaje już tylko ciekawostką dla amatorów nietypowych smaków.

 

Opinie klientów
Opinie klientów