KONTAKT |
|
ECOPRADERA s.c.
Turowo 68
|
|
78-400 Szczecinek
|
tel.[zasłonięte]094 379 89
tel. kom. 509 [zasłonięte] 455
|
e-mail: [zasłonięte]@op.pl
www.ecopradera.pl
|
WARUNKI WYSYLKI
|
|
|
|
|
Przedplata na konto wraz z kosztami wysyłki (uzależniona od wagi paczki - szczegóły poniżej) lub za pobraniem przy odbiorze przesyłki. W przypadku innego adresu dostawy niż w allegro prosimy o kontakt e-mail lub tel.
|
|
NR KONTA
|
|
74 1020 [zasłonięte] 2[zasłonięte]7910002 [zasłonięte] 011090
|
|
|
KOSZT PRZESYLKI
|
|
koszt przesyłki 1-2 sztuk 8 zł
3-4 sztuk 9 zł
(przy wpłacie na konto)
|
|
za pobraniem - 17,00 zł
kurier
przy wpłacie na konto 21,50 zł
za pobraniem 28,50 zł
|
przy zakupach powyżej 250 zł - przesyłka gratis
Chcecie Państwo zrobić zakupy kompleksowe- przejrzyjcie nasze inne aukcje, pozostałych produktów ekologicznych. Proszę przejść w zakładkę
Pokaż inne przedmioty sprzedającego
ECOPRADERA kliknij
Kategorie produktów ekologicznych:
- oliwa z oliwek Extra Virgin
- soki owocowe - egzotyczne
- algi atlantyckie i produkty pochodne
- oliwki różnego rodzaju
- przekąski
- ciastka bezglutenowe i razowe
Od lewej: Włascicel firmy ALGAMAR, wspólnicy ECOPRADERA s.c.
ALGAMAR jest wiodącą firmą hiszpańską specjalizującą się w zbiorach i suszeniu alg (morskie warzywa - wodorosty), przeznaczonych do konsumpcji dla ludzi. Firma została założona w roku 1996 przez braci Fernandez Saa, Clemente i Fermin z zamiarem promowania i rozpowszechniania informacji o wspaniałych właściwościach odżywczych atlantyckich alg regionu Galicja. Jako zbieracze dzikich alg jadalnych, ALGAMAR posiada "Plan eksploatacji wód" zatwierdzany co rocznie przez publiczną Instytucję Łowiecką i publikowany w Oficjalnym Biuletynie Regionu Galicja (DOGA). Plan ten gwarantuje, że zasoby zabrane morzu są odnawialne i zachowują równowagę ekosystemu.
Większość alg firmy jest zbierana przy południowym wybrzeżu terenu Galicja, wokół wysp atlantyckich. Region zbioru mieści się pomiędzy 42 a 44 równoleżnikiem, co ciekawe - jest na tej samej szerokości geograficznej co wybrzeża Japonii.
|
|
|
|
|
O firmie
Jesteśmy bezpośrednim importerem i dystrybutorem żywności ekologicznej z Hiszpanii. Specjalizujemy się w wyszukiwaniu produktów na półwyspie Iberyjskim, które w naturalny sposób nie występują w Polsce.
Sprowadzamy najlepsze gatunkowo produkty, starannie wyselekcjonowane pod względem autentyczności pochodzenia - bezpośrednio od rodzimych producentów, zwracamy uwagę na obecność certyfikatów regionalnych oraz Unijnych. Współpraca z producentem wyrobów organicznych podejmowana jest z naszej strony po monitoringu rynku hiszpańskiego, sprawdzeniu jakości wyrobów i porównaniu ich do innych występujących na rynku. Następnie odwiedzamy region uprawy, a po zapoznaniu się osobiście z właścicielami w ich miejscu wytwarzania podpisujemy umowy reprezentacji na rynek Polski.
Staramy się uzupełnić portfel takich produktów ekologicznych, które naturalnie nie występują w naszym kraju. Obecnie naszymi partnerami hiszpańskimi są:
OLIVAR DE LA LUNA - producent wyśmienitej ekologicznej oliwy z oliwek,
VICHY CATALAN - ekologiczne 100% soki Lambda oraz woda mineralno-lecznicza Vichy Catalan,
ALGAMAR - algi atlantyckie oraz inne wyroby z dodatkiem alg,
ANAVIEJA - ekologiczne czipsy, popcorn i migdały smażone na ekologicznej oliwie z oliwek,
CAMPOMAR - różnorodne ekologiczne oliwki,
SINGLU (La Campesina) - producent ciastek bezglutenowych, bez drożdży, bez jajek, bez cukru.
NOWOŚĆ NA POLSKIM RYNKU
ALGI ATLANTYCKIE
Algi morskie są podstawowym składnikiem nowoczesnej diety ze względu na swoje wysokie wartości odżywcze; są one naturalnym źródłem minerałów i elementów śladowych, jak również niezbędnych aminokwasów, witamin i błonnika. Pełnią one kluczową rolę w przyswajaniu tłuszczów i w procesach przemiany materii.
Algamar pozyskuje je z najczystszych wód wybrzeża Atlantyku i poddaje suszeniu w niskiej temperaturze.
ESPAGUETI DE MAR
(Himanthalia elongata)
Nieznana w krajach azjatyckich, jest coraz bardziej popularna w Europie. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni domowej jak i w gastronomii. Od kilkunastu lat używana przy wyrobie makaronów, pasztetów, sosów, pizzy, pierogów, garmażerii wegetariańskiej oraz różnych przypraw. Ze względu na bogate wartości odżywcze, delikatny smak oraz mięsistą konsystencję uważana jest jako przysmak Oceanu Atlantyckiego.
Co trzeba wiedzieć:
- największa zawartość żelaza: 59 mg na 100g, 9 razy więcej niż soczewica, więcej niż jakiekolwiek mięso, ryby, drożdże piwne - co ciekawsze to sama alga Espagueti dawkuje organizmowi witaminę C, dzięki której żelazo jest lepiej przyswajane - posiada idealne proporcje sodu i potasu, - alga „intelektualna”, duża zawartość fosforu pomaga w zachowaniu pamięci, dobrej koncentracji i świeżości umysłowej - rekomendowana w dietach oczyszczających, odchudzających, przy obfitych miesiączkach, zmęczeniu, przy wypadaniu włosów, do regulacji cholesterolu oraz nadciśnienia
ALGI MORSKIE SPAGHETTI (Himanthalia elongata) 100g
Dziko rosnące atlantyckie algi o wysokiej zawartości soli mineralnych. Niesamowite źródło żelaza, potasu, fosforu, biologicznie wysokowartościowych protein i błonnika (32%).
Jeśli na suszonych algach pojawiają się białe plamki, są to sole właściwe dla alg, służące za naturalny środek konserwujący.
Wartości odżywcze w 100g: Proteiny: 8,4%, Tłuszcze: 1,1%, Węglowodany: 44,1%, Błonnik: 32,7%, Potas: 8250 mg, Wapn: 720 mg (243% RDA), Magnez: 435 mg (243% RDA), Fosfor: 240 mg (290% RDA), Żelazo: 59 mg (421% RDA),Jod 14,7mg, Witamina C: 28,5 mg (47,5% RDA).
Data ważności : 05.2015r.
ZASTOSOWANIE: Surowe: do sałatek (pokroić i namoczyć 30 min.) Gotowane: Gotować lub dusić ok. 20-30 min razem z innymi warzywami. Także do dań z ryżem, jednogarnkowych, dań duszonych, farszu, pizzy. Pieczone: Jak mątwy w cieście piwnym. Sparzyć, zamoczyć w cieście piwnym, piec i skropić cytryna.
100g Alg = 10 porcji. Przechowywać szczelnie zamknięte.
PRZEPISY: PRZEPISY
Jeśli na suszonych algach pojawiają się białe plamki, są to sole właściwe dla alg, służące za naturalny środek konserwujący. Więcej informacji w książce wydanej przez Algamar „ Algi galicyjskie”. - dostępna w naszym sklepie na www.ecopradera.pl
Zdrowotna rola alg atlantyckich dla naszego organizmu:
- Rozkładają nadmiar tłuszczu
- Są największym źródłem soli mineralnych (wapnia i żelaza, fosforu, magnezu) oraz mikroelementów (praktycznie wszystkich, szczególnie jodu, krzemu, magnezu, miedzi, selenu, itd.)
- Wysoka zawartość błonnika zmniejsza apetyt i daje efekt lekko przeczyszczający, wspomagając w ten sposób przejście pokarmu przez jelita
- Ich aminokwasy uzupełniają białka innych pokarmów: zawierają wszystkie istotne aminokwasy oraz dziewięć mniej istotnych
- Aktywują układ odpornościowy, oczyszczają ciało z toksyn oraz wzmacniają kości, włosy i paznokcie
Czystość i jakość naszych wodorostów jest gwarantowana przez badania naukowe przeprowadzone przez Universidad Complutense de Madrid, Consejo Superior de Investigaciones Cientificas, Uniwersytety Santiago i La Coruna oraz Autonomiczny Rząd Regionu Galicja w Hiszpanii. Algamar otrzymał nagrodę za bio odmienność przyznaną przez Ministerstwo Środowiska Rolnictwa i Gospodarki Morskiej.
W algach można znaleźć w wystarczających ilościach wszystkie elementy potrzebne ciału ludzkiemu. Jako jedne z najstarszych organizmów żywych na tej planecie, są też jedynymi z niewielu dzikich warzyw - prawdziwie luksusowych w dzisiejszych czasach. Naturalne źródło, które samodzielnie odnawia się w morzu, przez co jest stabilną i niezanikającą żywnością.
Aktualna oferta alg atlantyckich:
- KOMBU REAL 100g - 37,00 zł
- Nori 100g - 37,00 zł
- WAKAME 100g - 37,00 zł
- Dulse 100g - 37,00 zł
- KOMBU 100g - 28,00 zł
- ŻELATYNA AGAR 50g - 22,00 zł
- ALGI INSTATNT (PRZYPRAWA DO POTRAW)75g - 27,00 zł
ZAPRASZAMY NA NASZE INNE AUKCJE
|