Alga AFA
60 tabl
Mikroalga AFA (Aphanizomenon Flos Aquae) charakteryzuje się dużą ilością substancji odżywczych i oferuje dzięki swojemu słodkowodnemu pochodzeniu (jezioro Klamath Lake) możliwość wykorzystania jako suplementu diety o niskiej zawartości jodu.
Ponadto alga ta posiada wysoka zawartość naturalnej witaminy B12.
Pochodzenie
Rosnąca dziko alga niebieska Aphanizomenon Flos Aquae (AFA) dojrzewa w jeziorze Upper Klamath Lake w stanie Oregon w USA. To jezioro o wielkości ok. 250 km2 zaliczane jest do najbardziej przejrzystych i najczystszych wód Ameryki Północnej i wykazuje cechy jakościowe wody pitnej. Położone jest na wysokości 1400 m n.p.m. w środku krajobrazu wulkanicznego w górach Cascade Mountains i jest zasilane 17 rzekami z położonego nieopodal parku narodowego Crater Lake Nationalpark. Alga AFA rośnie tam w nienaruszonym środowisku naturalnym oraz w idealnych warunkach klimatycznych.
Podłoże wulkaniczne jest wyjątkowo bogate w pierwiastki i minerały, zapewniając tym samym aldze AFA idealne substancje. Natomiast duża ilość dni słonecznych w roku daje jej intensywną energię światła, niezbędną do procesów przemiany w fotosyntezie.
Zbieranie i przetwórstwo
Rosnące dziko algi zbierane są w stanie dojrzałym bezpośrednio z jeziora przy pomocy tratw. Ma to miejsce w określonych sezonach, które wykluczają możliwe zanieczyszczenia, wywołane w innym czasie przez inne rodzaje alg. Po zebraniu następuje natychmiastowe przefiltrowanie mikro-filtrem oraz schłodzenie. Zastosowanie metody zwanej liofilizacją (suszeniem sublimacyjnym zamrożonych substancji) zapewnia w sposób optymalny zachowanie substancji witalnych algi AFA.
Skład
Algi AFA posiadają w swoim składzie szereg skoncentrowanych substancji odżywczych. Zawierają proteiny, witaminy i pierwiastki.
Zawartość wysokowartościowego białka wynosi aż do 70 % i obejmuje wszystkie osiem niezbędnych oraz pozostałych aminokwasów. Nie wszystkie aminokwasy w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego wykazują tą samą dostępność biologiczną. Niewielkie rozmiary, niska waga molekularna, a także brak związku z celulozą, jak to ma miejsce w przypadku innych roślin, sprawia że aminokwasy algi AFA są optymalnie trawione, przyswajane i wykorzystywane przez nasz organizm.
Alga zawiera między innymi istotne komponenty kompleksu witaminy B które przejmują funkcję koenzymu w procesie przemiany materii. Należy podkreślić wysoką zawartość naturalnej witaminy B12, która uczestniczy przede wszystkim w tworzeniu nowych komórek krwi i w procesie ogólnego wzrostu komórkowego. Już 3 tabletki pokrywają zalecane dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12.
Zalecane dawkowanie
3 razy dziennie 1 tabletkę, lub 2 razy dziennie 1 miarkę proszku przed lub w trakcie posiłków, popijając wystarczającą ilością wody.
60 tabletek - 30g |