Alfalfa Lucerna – proszek z tej rośliny wykazuje ogromnie pozytywny wpływ na organizm człowieka, bogactwo betakarotenu, witamin B, C, D, E i K a także soli mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i fosforu zdeklasowało już lucernę ze stanowiska rośliny pastewnej a postawiło ja na czele suplementów diety bogatych również w chlorofil, zbawiennie działający w przypadku chorób nowotworowych, oraz odtruwania i oczyszczania organizmu. Alfalfa świetnie sprawdza się w leczeniu zaburzeń trawienia, oraz całego układu trawiennego i wydalniczego. Wykazuje również silne działanie leczące wrzody żołądka, i wzmacniające błonę śluzową narządów trawiennych. Alfalfa reguluje pracę jelit działa przeciwgrzybiczo na jelita i żołądek.
Lucerna powinna być spożywana przede wszystkim przez osoby starsze ponieważ zwiększa siły witalne, wydolność fizyczną oraz poprawia jakość snu. Dla matek karmiących alfalfa świetnie sprawdza się poprawiając laktację.
Stosowanie alfalfa powinno przebiegać przez okres około 2-3 miesięcy następnie należy przerwać suplementację na miesiąc. Stosować jako dodatek do napojów, soków, jogurtów w ilości 1,5 g ( 0,5 łyzeczki) 2 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem.
Wskazania:
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- gazy i wzdęcia,
- zaparcia,
- choroby jelit,
- pasożyty jelit,
- choroby prostaty,
- zatrucia pokarmowe,
- zapalenie pęcherza moczowego i dróg moczowych,
- zgaga, refluks,
- odkwaszanie organizmu, wskazana w acidozie, zakwaszeniu,
- wskazana w kuracjach oczyszczających, przeciwgrzybiczych, przeciwpasozytniczych.