Opis książki: Alergia pokarmowa w swej najłagodniejszej formie wywołuje lekki obrzęk warg i jamy ustnej, a w swej najcięższej formie powoduje zapaść naczyniową połączoną z gwałtownym spadkiem ciśnienia. Ta ostatnia reakcja nosi nazwę wstrząsu anafilaktycznego. Aby ochronić się przed tego rodzaju doświadczeniami, trzeba zachowywać nieustanną czujność, wystrzegając się spożywania przypadkowego jedzenia. Autorzy poradnika sugerują, jak zmodyfikować sposób jedzenia - co jeść, a czego unikać - aby nie dopuścić do takich sytuacji. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze alergolodzy.
- Przedmowa
- Układ immunologiczny
- Alergie pokarmowe
- Co to jest alergia krzyżowa
- Jak rozpoznać alergię pokarmową
- Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe
- Zioła i przyprawy a ryzyko wystąpienia alergii
- Wykaz produktów zawierających alergeny pokarmowe
- Wykaz wybranych substancji dodatkowych o właściwościach alergizujących i
produktach je zawierających
- Alergeny ukryte
- Suplementy diety i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
- Zapobieganie alergiom pokarmowym
- Leczenie alergii pokarmowych
- Diety stosowane w diagnostyce i leczeniu alergii pokarmowych
- Jadłospisy dla osób cierpiących na wybrane rodzaje alergii pokarmowych
- Piśmiennictwo
|