Książka wydana na papierze kredowym. Odbiorcami publikacji są lekarze pediatrzy, lekarze pierwszego kontaktu, a także pielęgniarki i dietetycy.
Z przedmowy prof. dr hab. n. med. Wojciecha Cichego:
W mojej ocenie kryteria wiarygodności, fachowości, merytoryczności i doświadczenia zawarte są w monografii pt Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy, autorstwa Macieja Kaczmarskiego i Elżbiety Korotkiewicz-Kaczmarskiej. Podręcznik powstał w Białymstoku, w najlepszym polskim akademickim ośrodku pediatrycznym zajmującym się problematyką nadwrażliwości pokarmowej...
Opublikowana monografia stanowi zwieńczenie wieloletnich doświadczeń diagnostycznych i terapeutycznych profesora Macieja Kaczmarskiego, którego stale aktualizowana wiedza gwarantuje zachowanie światowych standardów przekazywanych treści.
W monografii zastosowano nowoczesny układ edytorski, a walory tekstu zawartego w czterech rozdziałach podniesione zostały przez "Podsumowania" ułatwiające odbiór i zapamiętanie treści, napisane zrozumiałym językiem medycznym. Praktyczną wartość dla czytelnika stanowi uzupełnienie każdego rozdziału właściwie dobranym piśmiennictwie.
Książka Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy jest doskonałym uaktualnieniem polskiej bibliografii medycznej, a równocześnie jest jedną z nielicznych pozycji tematycznych poświęconych alergii i nietolerancji pokarmowej w pediatrycznym piśmiennictwie światowym. Jestem przekonany, że znajdzie swe zasłużone miejsce zarówno w bibliotekach akademickich, jak i prywatnych, w Polsce i wszędzie tam na świecie, gdzie będą lekarze, pielęgniarki, dietetycy czy pacjenci o polskich korzeniach.
Ze wstępu Macieja Kaczmarskiego i Elżbiety Korotkiewicz-Kaczmarskiej:
Alergia pokarmowa jest rozpoznawana najczęściej u niemowląt i małych dzieci, uczulanych przez alergeny zawarte w pokarmach, wchodzących w skład ich codziennej diety. Ten rodzaj alergii może ujawnić się w późniejszym okresie życia, w wieku szkolnym, młodzieńczym lub dorosłym. Z problemem tym spotykają się zatem rodzice chorujących dzieci i pacjenci dorośli, lekarze pediatrzy i lekarze rodzinni, alergolodzy i interniści, personel pielęgniarski i dietetycy, pracownicy przedszkoli i nauczyciele, uczniowie i studenci, krewni i znajomi chorych i ich rodzin.
Książka "Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy" o charakterze kompendium, dostarcza wiele niezbędnych informacji, nie tylko o alergii na białka mleka krowiego i inne pokarmy, zostały także omówione praktyczne zagadnienia dotyczące nietolerancji wybranych produktów pokarmowych. W kolejnych rozdziałach książki przewodnią tematyką jest nietolerancja wybranych węglowodanów.
W rozdziale IV są usystematyzowane i krótko scharakteryzowane mieszanki mleczne, leczniczo-odżywcze i preparaty mlekozastępcze. Wiedza zawarta w omawianej publikacji jest praktyczna, napisana zrozumiałym językiem medycznym, zagadnienia zebrane i usystematyzowane w 87 tabelach, podsumowania ułatwiają zapoznanie się z treścią. 24 ryciny obrazują m.in. procesy alergiczno-immunologiczne.
SPIS TREŚCI
I. ALERGIA NA BIAŁKA MLEKA KROWIEGO I INNE POKARMY
I.1. Niepożądane reakcje organizmu ludzkiego na spożywane pokarmy
I.2. Definicja alergii pokarmowej
I.3. Częstość występowania alergii na białka mleka krowiego
I.4. Rozwój nadwrażliwości organizmu na wybrane alergeny pokarmowe
I.5. Alergeny pokarmowe pochodzenia zwierzęcego
I.6. Alergeny pokarmowe pochodzenia roślinnego
I.7. Alergiczne reakcje krzyżowe
I.8. Żywność genetycznie modyfikowana (transgeniczna)
I.9. Uczulenie i alergia wielopokarmowa u dzieci i młodzieży
I.10. Leczenie dietetyczne alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmowe
I.11. Nabywanie tolerancji w alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmow
I.12. Farmakoterapia i inne możliwości leczenia alergii pokarmowej
I.13. Rozpoznawanie alergii pokarmowej
I.14. Działania zapobiegawcze w alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmowe
I.15. Alergia pokarmowa w wieku dorosłym
I.16. Aspekty społeczne i ekonomiczne alergii pokarmowej
II. NIETOLERANCJA WYBRANYCH PRODUKTÓW POKARMOWYCH
II.1. Definicja nietolerancji pokarmowej
II.2. Mechanizmy patogenetyczne nietolerancji pokarmowej i ich charakterystyka
II.3. Klinika nietolerancji wybranych produktów pokarmowych
II.4. Związki dodawane do pokarmów
II.5. Związki naturalne zawarte w owocach i warzywach
II.6. Diagnostyka wrodzonych zaburzeń metabolicznych, powodujących nietolerancję niektórych składników pokarmowych
II.7. Leczenie dietetyczne i farmakologiczne nietolerancji wybranych składników pokarmowych
III. NIETOLERANCJA WYBRANYCH WĘGLOWODANÓW
II.1. Budowa chemiczna węglowodanów
II.2. Częstość występowania nietolerancji laktozy
II.3. Mechanizmy patogen etyczne nietolerancji laktozy oraz innych dwucukrów
II.4. Klinika nietolerancji laktozy i innych dwucukrow
II.5. Diagnostyka nietolerancji dwucukrow
II.6. Leczenie dietetyczne nietolerancji dwucukrow
III.7. Leczenie farmakologiczne nietolerancji laktozy i innych dwucukrow
III.8. Zaburzenia wchłaniania fruktozy
IV. MIESZANKI MLECZNE LECZNICZO-ODŻYWCZE I PREPARATU MLEKOZASTĘPCZE
IV. Charakterystyka i podział mieszanek
IV.l. Modyfikowane mieszanki mleczne stosowane w żywieniu niemowląt i dzieci, dostępne bez recepty
IV.2. Preparaty mlekozastępcze. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
IV.3. Preparaty mlekozastępcze zawierające białko sojowe. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
IV.4. Preparaty stosowane w fenyloketonurii Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp