Kakao surowe całe SUROVITAL 250 g
Opis:
Surowe kakao w proszku to najprostszy sposób na spotkanie z magią czekolady. Doskonałe jako napój, dodatek do koktajli, ciast czy deserów. Kakao jest najsilniejszym antyoksydantem. Zawiera magnez, siarkę, przeciwutleniacze, inhibitory moa, fenyloetylaminę i anandamid. Substancje te wspomagają profilaktykę chorób serca, uwalniają od stresu i wprowadzają w pozytywny nastrój. Dodatkowo zawartość teobrominy i niewielkich ilości kofeiny, ma działanie nie tylko pobudzające, ale działa również regenerująco zarówno po wysiłku fizycznym jak i psychicznym. Produkt firmy Surovital pochodzi z najbardziej szlachetnej odmiany kakaowca – Criollo.
Ziarna idealnie zastępują kostkę czekolady dla osób na diecie odchudzającej, są gorzkie ale bardzo intensywne w smaku, dodatkowo są świetnym źródłem magnezu, dla osób pijących duże ilości kawy.
Skład:
100% organiczne sproszkowane surowe ziarno kakao (Theobroma cacao) odmiana criollo*
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli
NAJWAŻNIEJSZE DZIAŁANIE KAKAO NA NASZ ORGANIZM:
- Wyrównuje niedobór magnezu oraz żelaza i innych pierwiastków.
- Pomaga przy zaburzeniach snu.
- Łagodzi stany napięcia przedmiesiączkowego.
- Dodaje energii przy fizycznym i psychicznym wysilku.
- Chroni przed chorobami serca, ma dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
- Obniża ciśnienie krwi.
- Obniża ryzyko zmian miażdżycowych.
- Ułatwia skupienie i koncentrację.
- Poprawia funkcjonowanie mózgu u osób starszych bądź w przypadkach zaburzeń poznawczych wywołanych zmęczeniem lub brakiem snu.
- Poprawia ukrwienie mózgu i pamięć krótkoterminową.
- Ma działanie antydepresyjne. Ułatwia pozytywne postrzeganie rzeczywistości.
- Poprawia nastrój i dobry humor, ma wpływ na naszą kreatywność zwiększając wydajność i koncentrację umysłu.
- Doskonały antyoksydant chroniący nasze komórki przed uszkodzeniem.
Nasiona kakaowca charakteryzują się bogatym składem biochemicznym, gdyż zawierają ponad 800 molekuł o właściwościach nawilżających, tonizujących, rewitalizujących i regenerujących. Kakao, oprócz flawonoidu opóźniającego procesy starzenia oraz naturalnych substancji aromatycznych, zawiera:
• wapń, żelazo, magnez i fosfor.
Eksperci odkryli powiązania między brakiem tych składników mineralnych a stanem napięcia przedmiesiączkowego, dlatego wiele kobiet uważa, że czekolada pomaga im poprawić samopoczucie;
• witaminy A, E i z grupy B;
• tryptofan, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika, zwanego serotoniną, która zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem „czekoladowej ecstasy”;
• fenyloetyloaminę – inny składnik chemiczny, uzyskał z kolei przydomek „czekoladowej amfetaminy”, gdyż wysoki poziom tego neuroprzekaźnika pomaga wywołać uczucie podekscytowania.
Ziarno kakaowca zawiera najwyższa dawkę antyoksydantów, a one chronią nas przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem, chorobami skóry itp.
Wyniki analiz przedstawione Europejskiemu Towarzystwu Kardiologicznemu świadczą, iż zawarte w ziarnach kakao polifenole poprawiają pracę układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi, neutralizując działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegając powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady chroni przed chorobami serca.
Należy jednak zwrócić uwagę, że flawonoidy są usuwane z produktów spożywczych zawierających kakao, ponieważ mają gorzki smak. Mleko i cukier, z którymi w krajach rozwiniętych na ogół pije się kakao, także obniżają jego zdrowotne właściwości. Mleko tradycyjne można zastąpić mlekiem kokosowym, migdałowym bądź śmietanką owsianą czy orkiszową.
Kakao może też służyć jako posypka do lodów, z kaszą jaglaną i ksylitolem na śniadanie czy jako dodatek do naleśników.
Zaleca się spożywanie 3 ziaren dziennie.
Wartość odżywcza w 100 g:
wartość energetyczna - 432 kcal (1806 kJ)
białko - 18 g
węglowodany - 64,8 g
tłuszcz - 9 g
błonnik - 25,2 g
Waga netto: 250g
Ważność: 24.07.0214
OPCJE WYSYŁKI