Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Aleja Diet OLIWA Z OLIWEK EXT.VIRGIN BIO 250ml-BIO

19-06-2014, 11:39
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 13.50 zł     
Użytkownik alejadiet
numer aukcji: 4258461289
Miejscowość Śrem
Wyświetleń: 8   
Koniec: 19-06-2014 11:25:28
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Aktualne promocje
Dane kontaktowe
Przebieg realizacji zamówienia

Paczki wysyłamy do 48h od zaksięgowania wpłaty (tylko w dni robocze)
Istnieje możliwość odbioru osobistego w Nochowie

(po wcześniejszym kontakcie telefonicznym)

Opcje wysyłki

W opisie aukcji na dole strony w tabelach znajduje się spis opłat za wysyłkę w zależności od wagi łącznej zamówionych towarów (wraz z opakowaniem). Aby dowiedzieć się ile wyniesie łączna kwota za wysyłkę - zsumuj wagę wszystkich zakupionych produktów i sprawdź w tabeli koszt wysyłki, bądź zapytaj wysyłając e-maila z formularza allegro.
Zachęcamy również do odbioru osobistego w Nochowie
ul. Świerkowa 1 (po wcześniejszym kontakcie telefonicznym).

OLIWA Z OLIWEK EXT.VIRGIN BIO 250ml-BIO LAVWNTE

Informacje ogólne:
Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno. Polecamy do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia ryb oraz smażenia. Pochodzenie Włochy

 

Jak powstaje oliwa z oliwek?

Owoce zielone są niedojrzałe, a gdy dojrzeją zmieniają kolor na czarny. Najwspanialszą oliwę uzyskuję się z oliwek, które w 1/3 mają czarną barwę. Mimo prób mechanizacji zbiorów stwierdzono, iż najlepszą oliwę uzyskuje się z oliwek zbieranych ręcznie. Oliwki wkrótce po zebraniu są przebierane i myte, a potem miażdżone lub mielone. Następnie rozkłada się uzyskaną masę i ugniata specjalnymi prasami, wyciskając w ten sposób sok. Kolejny etap to usunięcie wody i zanieczyszczeń. Cały proces trwa ok. 1 h; z 0,5 tony oliwek uzyskuje się 15 galonów (ok. 57 litrów) oliwy extra virgine.

Virgin olive oil jest uzyskiwany z oliwek w sposób, który nie zmienia ich podstawowych własności. Powinno się ją spożywać na surowo. Może być lekko mętna i z osadem. Często pakowana jest w ciemne szkło.

Extra - oliwki zbierane są ręcznie, a tłoczenie na zimno następuje w ciągu 24 h po zbiorach. Oliwy opatrzone taką nazwą pochodzą z pierwszego tłoczenia i są najwyższej jakości. Brak filtracji czyni tę oliwę najbardziej naturalnym i wartościowym produktem wśród oliw z oliwek, gdyż oprócz wyjątkowych walorów smakowych pozwala zachować wszystkie cenne dla organizmu składniki odżywcze zawarte w oliwkach, a które w znacznym stopniu są usuwane przy powszechnie stosowanej filtracji dającej przejrzystość oliwie. Niefiltrowana oliwa z pierwszego tłoczenia ma zielonkawo-żółty kolor.

Oliwa a Zdrowie

Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN - z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Oliwa z oliwek zawiera także duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.

Zawarte w oliwie substancje przeciwutleniające, przyswajane przez komórki, mogą spowalniać procesy starzenia. Wzmacniają błony komórkowe i dzięki temu komórki stają się mniej podatne na uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki.

Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D, K.

Pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi.

Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.

Zastosowanie w kuchni

Oliwa z oliwek nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Doskonale podkreśla smak potraw smażonych, pieczonych i gotowanych. Nie wnika w głąb mięsa a powoduje jego chrupkość. Oliwa z oliwek jest wręcz niezbędna do potraw z ryżu czy makaronów, jako dodatek do owoców morza.

Jeśli chcemy użyć oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o używaniu umiarkowanej temperatury smażenia (nie używać dużego ognia, odpada też smażenie na głębokim tłuszczu), bowiem oliwa ta pali się (posiada niski punkt dymienia) w niższych niż inne oleje temperaturach i traci ona swoje cenne właściwości.

Najlepszą do smażenia będzie zwyczajna oliwa z oliwek - olive oil, używanie lepszych rodzajów to raczej marnotrawstwo tak wspaniałej oliwy. Należy umiarkowanie używać oliwy do smażenia, bowiem w wysokiej temperaturze traci ona swoje cenne właściwości. Na dodatek powstają wówczas związki szkodliwe dla serca, które w działaniu przypominają nasycone tłuszcze zwierzęce. Jednakże przy stosowaniu oliwy z oliwek powstanie tych związków jest mniej prawdopodobne, niż gdy stosujemy inne oleje roślinne.

Przechowywanie

Oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła, w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura powoduje, bowiem krzepnięcie cieczy. Po wyjęciu z lodówki powraca do płynnej postaci nie tracąc na jakości. Zamknięta fabrycznie butelka lub puszka z oliwą może być przechowywana trzy lata, natomiast po otwarciu - trzy miesiące.

 


Składniki:
oliwa z oliwek extra virgin*.

*produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem kontroli ECOCERT F-32600

Wartość odżywcza w 100 g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 3700 kJ (900 kcal)

Waga: 250ml

Ważność: 24.11.2014

 

 

 


OPCJE WYSYŁKI